Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Brněnský magistrát doplácí přes 10 milionů

    Národní divadlo a Filharmonie Brno v roce 2012 skončily v minusu 10,6 milionu korun. Větší část, přes deset milionů korun, prohospodařilo divadlo. Radnice jako zřizovatel obou institucí ztrátu uhradí. Na úterním zasedání 5. listopadu s tím souhlasili zastupitelé. Opozice zároveň požaduje, aby byla za hospodaření v divadle vyvozena odpovědnost.

    FOTO archiv ND Brno

    Bezvládí v ND Brno trvalo více než rok. FOTO archiv ND Brno

    Spor číslo 1

    Je to dva a půl roku, co sepsal tehdejší ekonomický náměstek Národního divadla Brno René Adámek zprávu, ve které konstatoval bídné hospodaření instituce a plýtvání penězi. Tehdejší ředitel divadla Daniel Dvořák i vedení města Adámkovy závěry odmítli. Nyní se však ukazuje, že divadlo má skutečně vážné finanční problémy. Z městské kasy je proto nutné doplatit více než deset milionů korun, které budou určeny na splacení loňského hospodaření ND Brno, pod které spadá Mahenovo divadlo, Janáčkovo divadlo a Divadlo Reduta. A to nebude všechno. Za letošní rok pak předpokládáme ztrátu mezi sedmi až devíti miliony korun, doplnila předsedkyně dozorčí rady divadla Naděžda Křemečková (ČSSD).

    Zastupitelé v úterý na jednání schválili, aby město vykrylo ztrátu za rok 2012 ze svého rozpočtu, což je ze zákona jeho povinnost. Opozice však požaduje, aby byla za hospodaření v divadle vyvozena odpovědnost. Nad desetimilionovou ztrátou nelze mávnout rukou. Běžný provoz divadla by se neměl vykrývat jednorázovými dary, soudí zastupitel a člen komise pro kulturu Martin Ander (SZ). K návrhu na vykrytí ztráty požadoval doplnit usnesení, že zastupitelé ukládají prověřit odpovědnost Dvořáka za špatné hospodaření. Divadlu byl pro rok 2012 snížen neinvestiční příspěvek od města o pět procent a nedostalo ani žádnou účelovou dotaci. Příspěvková organizace nemůže skončit s minusem, aniž by se zřizovatel stavěl stranou. Je ale třeba hledat opatření, která tomu do budoucna zabrání, například hledat zodpovědnost za ztrátu, řekl na zastupitelstvu Ander. Koaliční zastupitelé za ČSSD a ODS ale jeho návrh nepodpořili.

    Na zvýšených nákladech divadla se podílel zákonný nárůst mezd z roku 2009. Existovala také sponzorská smlouva s firmou z oblasti hazardního průmyslu. Kvůli vývoji s hazardem nebyla naplněna a divadlu najednou chybělo 3,5 milionu korun, argumentoval šéf komise pro kulturu Stanislav Michalík (ODS).

    Daniel Dvořák. FOTO archiv

    Daniel Dvořák. FOTO archiv

    Bývalý šéf divadla Daniel Dvořák, který rezignoval loni v září, svůj podíl na dluzích striktně odmítá. Za mého působení byl vždy vyrovnaný rozpočet, brání se. Jeho kritici však namítají, že i dříve se hospodaření divadla vykrývalo jednorázovými finančními příspěvky od města. Ztrátu za rok 2011 Dvořák vyřešil šalamounsky. Tak dlouho chodil s prosíkem na magistrát, až dostal mimořádnou dotaci 13 milionů. Divadlo se rázem ze ztráty 11,5 milionu dostalo do zisku 1,5 milionu, připomněl už dříve autor kritické zprávy o brněnském ND z května 2011 René Adámek.

    Druhý spor

    Brno Brass Quintet složený ze sólových hráčů orchestru Janáčkovy opery Národního divadla v Brně: Vlastimil Bialas a Vladimír Weber - trubky, Tomáš Kopecký - lesní roh, František Jeřábek - trombon a Roman Hoch - tuba. FOTO archiv BBQ

    Brno Brass Quintet složený ze sólových hráčů orchestru Janáčkovy opery Národního divadla v Brně: Vlastimil Bialas a Vladimír Weber – trubky, Tomáš Kopecký – lesní roh, František Jeřábek – trombon a Roman Hoch – tuba. FOTO archiv BBQ

    Z Dvořákovy éry pochází také soudní spor, kvůli němuž nyní musí divadlo zaplatit zhruba dva miliony korun bývalému zaměstnanci Vlastimilu Bialasovi. Dvořák trumpetistu vyhodil na hodinu, protože chtěl s jiným souborem odjet hrát do Japonska. Bialas měl přitom cestu dohodnutou s nadřízeným v orchestru. Soud mu dal za pravdu a za náhradu mzdy, soudní výlohy a penále musí nyní divadlo zaplatit zmíněné dva miliony. Dvořák se mstil, protože jsem nechtěl chodit hrávat papalášům na radnici fanfáry, řekl novinářům Bialas. Bývalý ředitel ale i v tomto případě své pochybení odmítá. Výpověď byla udělena na základě posudku právničky divadla, reagoval. Podle šéfky dozorčí rady Naděždy Křemečkové si město nechalo zpracovat právní analýzu, podle které Dvořák za tuto škodu nezodpovídá.

    Kromě ztráty Národního divadla město doplatí i přibližně půl milionu korun za Filharmonii Brno.

    ///

    Trocha historie

    Na základě zprávy ekonomického náměstka divadla Reného Adámka z května 2011 prošetřovala dění v instituci policie. Dokument upozorňoval na vážné nedostatky v hospodaření. Případ policie odložila. Za éry Daniela Dvořáka byla kritizovaná i úroveň Mahenovy činohry, kterou vedl Zdenek Plachý. Ten v únoru 2012 rezignoval. Divadlo pak v září 2012 opustil i Dvořák, jako důvody uvedl podfinancování divadla a příliš velké zásahy politiků. Město přes rok hledalo nového šéfa.

    ///

    Více na i-DN:

    Brno hlásí: Máme!

    Na místo ředitele ND Brno jsou dva kandidáti

    V Brně budou hledat ředitele aktivně

    Do závěrečného kola jdou dva

    O Národní divadlo Brno usiluje pětice uchazečů

    Národní divadlo Brno zůstává bez ředitele

    Kdo bude ředitelem ND Brno?

    Nechci nést zodpovědnost

    Dne 27. 9. 2012 jsem z vlastního rozhodnutí podal výpověď

    Brněnský konkurs No.1

    /Z více zdrojů pro i-DN připravil a zpracoval hul/

     

    • Autor:
    • Publikováno: 6. listopadu 2013

    Komentáře k článku: Brněnský magistrát doplácí přes 10 milionů

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,