Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Pořád dokola

    Často čteme v různých výstupech a prohlášeních o tom, jak důležitá je vzdělanost, obecný rozhled, gramotnost, kulturnost a podobně. Na druhé straně se zrovna tak často setkáváme s tím, že skutečnost je v rozporu s těmito vyjádřeními, mnohdy zcela zásadně.

    FOTO archiv

    Co vedlo radní v Šumperku, že odvolali vedení divadla prakticky ze dne na den, nevím. Ale je to gesto arogantní, nevzdělané až buranské. FOTO archiv

    Před lety byl v divadle v Curychu šéfem známý ( a svérázný) režisér Marthaler, který vytváří opulentní inscenace, vyznačující se vláčným tempem a ovšem i svéráznou poetikou. Přitom ale Marthaler nijak nehledí na korunu, respektive švýcarský frank. A tak dluh divadla dosáhl mínusu nějakého toho milionu a chtěli šéfa odvolat. Jenže místní vzdělanci a příznivci umění se proti tomu postavili nejen mocným hlasem, ale sebrali i peníze, dluh se zaplatil a Marthaler zůstal a tím bylo zachováno i jeho nezaměnitelné a osobité divadlo.

    Podobné věci se v cizině stávají, nicméně vždy se s přicházejícími i odcházejícími šéfy či řediteli jedná s respektem a patřičnou úctou, protože jsou to vždycky osobnosti, jednak samozřejmě náležitě honorované, respektované a není možno je jen tak, ze dne na den odvolat, zrušit, demontovat, snad jedině, že by se dopustili nějakého kriminálního přestupku nebo výrazně špatného úsudku i rozhodnutí.

    To však náleží výhradně politikům a ti, přesto nebo právě proto, většinou zůstávají, někdy dokonce i povýší, je-li ještě kam. Tak například neblaze proslulý radní pro kulturu p. Richter je vysokým činovníkem své strany a starostou v Praze, jeho druh p. Pecha se také zatím neztratil, co dělá bývalý ministr p. Besser, nevím, ale nepochybně o něj bude postaráno i když nadělal paseky hojné. Paní bývalá ministryně Hanáková po různých kiksech a bohatě projevené nekompetentnosti byla odklizena, snad se časem dozvíme na jaký významný post. Jinak výrazný a nezaměnitelný herec, nicméně špatný ministr p.Jandák je poslancem a vtipně se k tomu či onomu vyjadřuje, aniž si je patrně vědom svých ministerských přehmatů. A tak dále.

    I místní pohlaváři si z těchto svých nedostižných vzorů vzali příklad a chovají se zrovna tak nekompetentně a nadutě v iluzi o své bohorovné moudrosti. Odvolávají a dosazují šéfy a ředitele divadel dle chuti a okamžitého rozmaru, případně mají ještě něco za lubem, tak daleko ovšem my, mravenci, nedohlédneme. Někdy je to nějaký šikovný prodej, pronájem, také přátelé nebo manželky mají své potřeby a ambice, třeba ředitelovat divadlu, tam se „nemůže nic pokazit“, jindy je to jen potřeba a chuť ukázat svou moc, sílu nebo zdánlivou politickou či jinou prozíravost.

    Co vedlo radní v Šumperku, že odvolali vedení divadla prakticky ze dne na den, nevím. Ale je to gesto arogantní, nevzdělané až buranské. Nikde jsem nečetl, že by na určitý termín vypsali konkurs, že by se o spokojenosti nebo nespokojenosti s programem divadla diskutovalo, že by si u někoho vyžádali odborné posudky, že by se pokusili někde jinde informovat, jak se takové věci dělají, pardon – mají dělat! I když je fakt, že s podobně křupanským jednáním se už setkali i jiní, například v Brně, Praze, u nás skoro kdekoliv.

    Říkám si, co kdyby všichni, kteří mají v divadelním světě šéfovské či ředitelské ambice, pokud ovšem jsou oprávněné a opodstatněné, se nějak domluvili a vyhlásili, že na podobná místa půjdou jen, budou-li jim dány záruky, že se mohou pokusit po určitou dobu několika let realizovat svůj veřejně představený program, po tu dobu budou hájeni a vlastně neodvolatelní, budou také řádně zaplaceni a nebude jim moci diktovat žádný náhodný mocipán. Konec konců i ti jsou voleni na pár let a pokud nekradou příliš okatě, pak i neodvolatelní a to nadělají často daleko víc škody, než třeba nějaký režisér v divadle.

    Šumperská kauza je jen příkladem toho, co se dost často děje. Že lidé, kteří převzali nebo si přisvojili moc, prokázali dostatečnou neschopnost, jsou takto kvalifikováni rozhodovat v oboru, který se zdá nedůležitý, totiž v kultuře a často i ve školství. Málokdo si ovšem uvědomuje, že se to časem musí vymstít a že to všichni pocítíme na své vlastní kůži. A pokud není zcela hroší, pak i ti, kteří to všechno způsobili a stále neúnavně způsobují, například právě v Šumperku.

    Arnošt Goldflam

    ///

    Více na i-DN:

    Šumperské divadlo má za sebou Vítězný červen

    V žádném případě nejde o začátek likvidace

    Kde je pravda o kvalitě naší práce?

    Atmosféra na bodu mrazu

     

     


    Komentáře k článku: Pořád dokola

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,