Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny >

    Co se dělo na schůzi divadelních kritiků…

    V předvečer festivalu Divadlo Plzeň (14. září) proběhla v Praze schůze výboru Sdružení českých divadelních kritiků. Po úvodní vzájemné pochvale za plnou účast a za naplněná prázdninová předsevzetí (podařilo se sestavit vcelku reprezentativní adresář českých divadelních kritiků a předseda Christov z Jerevanu dovezl dostatečné množství členských legitimací) se výbor pod laskavým vedením předsedy věnoval plánům do budoucna.

    1. Nepříjemnou otázkou je nevyjasněný vztah SČDK k Divadelnímu ústavu, který vzhledem ke komplikované finanční situaci nehodlá do budoucna organizace podobného typu finančně podporovat a navrhuje, aby se Sdružení přeměnilo na občanské sdružení. To ovšem není vzhledem k charakteru organizace tak úplně schůdné. Ohroženo je především financování tradičních výjezdů mladých divadelních kritiků na mezinárodní semináře (což je finančně zdaleka nejnáročnější aktivita Svazu).

    2. V nejbližší době se SČDK pokusí obnovit pořádek ve svém členstvu. Píšící kritici se mohou stát členy Svazu, pokud o to projeví zájem a zaplatí členský poplatek. Ten činí 400 Kč,- na dva roky (je to dáno platností průkazu). Průkaz člena SČDK nejenže vypadá elegantně a mezinárodně, ale je zároveň plnohodnotnou presskartou se všemi radostmi, s tím spojenými. A samozřejmě může být též účinným pomocníkem při pokusech proniknout do divadla, v Česku i v zahraničí. Kritici, kteří projeví zájem stát se členy SČDK, ale neprojeví zájem zaplatit příspěvky, nebudou sice úplně zapuzeni, ale stanou se jakými podčleny bez valných práv a výhod (a bez průkazu, samozřejmě). Zájemci o členství a placení příspěvků se mohou hlásit tajemnici SČDK Miroslavě Potůčkové ( [email protected] ); platit lze i bankovním převodem – číslo účtu je na webových stránkách SČDK ( http://www.divadlo.cz/scdk/ ).

    3. Na webových stránkách SČDK by se mělo začít něco dít.

    4. Začátkem listopadu proběhne debata o Divadelních novinách (2. – 4. 11. v zasedačce Divadelního ústavu). Bude první ze série připravovaných debat na „divadelněkritická“ témata. Názory příznivců i odpůrců současné podoby DN jsou vítány již nyní a budeme k nim přihlížet při přípravě debaty a formulování bodů, od kterých by se měla odrazit.

    5. V prosinci by měla následovat spíše osvětově laděná debata na téma samizdatového sborníku O divadle za účasti jeho spolupracovníků.

    6. Člen výboru Vojtěch Varyš bude v divadelní kavárně Potrvá pořádat pravidelná divadelní talk show, nazvaná „Pařeniště Vojtěcha Varyše aneb každá rána dovolená„. Kolega Varyš doufá, že dojde k živé diskusi, okořeněné podpásovou argumentací, vulgaritou a nevybíravými urážkami; SČDK to hodlá sledovat pohledem co možná nejpřátelštějším. První díl Pařeniště proběhne ve čtvrtek 14. října; s Varyšem by se měli urážet Petr Kolečko a Tomáš Svoboda.

    7. Termín příští schůze byl s hravostí celému výboru vlastní naplánován na 11. 1. 2011 v jedenáct hodin.

    8. Toto není oficiální zápis ze schůze. Oficiální zápis ze schůze by se měl zanedlouho objevit na webových stránkách SČDK.


    Komentáře k článku: Co se dělo na schůzi divadelních kritiků…

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,