Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Site-specific Citadela v cihelně

    Divadlo Continuo již po šestnácté připravuje letní divadelní site-specific projekt. Inscenace je volně inspirována Citadelou Antoina de Saint – Exuperyho. Projekt vzniká ve spolupráci s mladými umělci z celé Evropy v prostorách bývalé cihelny ve Vodňanech. Premiéra se bude konat 14. srpna.

    Pro letošní ročník si Divadlo Continuo vybralo 100 let starou bývalou cihelnu ve Vodňanech, která v devadesátých letech minulého století přestala sloužit svému účelu. V současnosti je cihelna opuštěným místem, budovou, která stále nese stopy své bývalé krásy, jež vznikala spojením funkčnosti a architektury a jež je dnes spíše mementem a přítěží okolí. Její zdi si pamatují příběhy, které se v nich odehrály, kolem stále žijí lidé, kteří si pamatují časy, kdy místo sloužilo svému původnímu účelu. Jako metaforickou paralelu k tomuto mementu vybrali tvůrci projektu text Antoina de Saint-Exuperyho Citadela.

    Takto vypadá zkoušení Citadely… FOTO ARCHIV DIVADLA

    Exupéryho text je mnohovrstevnatým dílem, vybrali jsme si ho jako vodítko pro hledání odpovědí na otázky spojené se stavem současné společnosti, civilizace a kultury, ale i všudypřítomné otázky, jež si člověk klade bez ohledu na dobu, v níž žije. Odpovědi však nehledáme ve slovech, ale snažíme se je najít v pohybu, tónech, rytmu a obrazech, říká režisér inscenace a umělecký vedoucí Divadla Continuo Pavel Štourač.

    Fyzické divadlo ve spojení s výtvarnou poetikou, všudypřítomný prach a písek, žízeň, touha, sny. To jsou ingredience, z nichž bude inscenace utkána. Představení se budou odehrávat na několika místech prostoru bývalé cihelny, v jejím exteriéru i interiéru a budou mít podobu společného putování diváků a herců.

    Na přípravách projektu se s Divadlem Continuo podílí na 20 performerů, výtvarníků, hudebníků z 12 zemí Evropy (Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Rusko, Francie, Rakousko, Německo, Portugalsko, Španělsko, Itálie, Turecko). Inscenace vzniká již tradičně na základě společných workshopů účastníků.

    Diváci budou mít možnost představení zhlédnout od 14. do 22. srpna vždy od 20:30 hodin ve vodňanské cihelně. Více informací naleznete na: www.continuo.cz.

    • Autor:
    • Publikováno: 6. srpna 2012

    Komentáře k článku: Site-specific Citadela v cihelně

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,