Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Blogy

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 816)

    Tvorbu Pala Seriše sleduji mnoho let. Obdivuji jeho pohybové kaskadérství a kejklení se slovenštinou. Pro obyčejnost kostýmování jej múza nazvala Klaunem v civilu.

    Šlapu schody k Divadlu Bolka Polívky, těším se na Serišovu Dada revui. Je vyprodáno. Vitajte, pán docent a sadnite si, Palo je rád, že ste tu, říká hezká dívenka. Múza povídá: Ztráta peněz je nad ztrátou času. Nejdelší možný divák usedá na sedadlo přede mne… Miluji dada.

    V záři reflektorů se zjevuje černě oděný gagman. Brodí se absurdní výtvarnou koláží, ve které jsou dominantou písmeno D a černá koule podobná míči.

    Palo Seriš se brodí absurdní výtvarnou koláží. Foto David Konečný

    Palo Seriš chrlí vtípky, kalambury, bonmoty, žertovné příběhy a překvapuje diváky trefnými pointami. Je ohebný. Mrštný. Bleskurychle proměnlivý. Sklízí výbuchy smíchů i potlesků.

    Serišův humoru je chytrý, vlídný, inteligentní. Bez vulgárností a brutalit.

    Směji se jeho zpodobnění finské svatby, setkání s medvědy či vzpomínce na produkci pro vězně ve vězení.

    Dojemně působí bloudění dědečka jarmarkem, dotazujícího se trhovců, zda nevědí, cože si vlastně chtěl koupit… Zrovna tak příběh hodinového manžela, který na co šáhl, to pokazil, a proto hodlá skočit z morového sloupu.

    Chechtám se bláznivé potrhlosti artisty. Foto David Konečný

    Chechtám se bláznivé potrhlosti artisty předvádějícího imaginární skákání přes švihadlo, jehož velkou předností je, že se nemůže zauzlit. Slovní hříčky na téma Frýdek-Místek, nebo týkající se příjmení Seriš jsou neodolatelné.

    Chvílemi mám pocit, že Seriš mezi svými smyšlenými postavami tančí. Dokáže divákům vsugerovat i rej diskotékové merendy.

    Tempo revue je závratné. Humor tryská a perlí jako šampaňské. Třeba při konstatování, že jediná ryba, která má ve svém názvu návod, co s ní, je vyprávění o pražmě. Strhující inscenace je oslavou vlající poezie nesmyslu a bláznovství.

    Diváci bouří, Palo se děkuje… Zleva principál DBP a supervizor inscenace Bolek Polívka, dramaturg Matěj Randár, Pavol Seriš, režisér (a herec DHnP) Dalibor Buš a výtvarnice Bernadett Királyová. Foto David Konečný

    Diváci bouří, Palo se děkuje.

    Od smíchu mám uslzené oči.

    Múza říká: To nemělo chybu a Bolek Polívka mi tiskne ruku: Člověče, choď mezi nás častěji.

    Brno Komín, 30. 3. 2023 

    Divadlo Bolka Polívky, Brno – Palo Seriš: Dada revue. Režie Dalibor Buš, dramaturgie Matěj Randár, supervize Bolek Polívka, výprava Bernadett Királyová, světla Michal Fridrich, zvukový design Jan Kučera. Produkce Kristýna Nováková, foto David Konečný. Premiéra 21. ledna 2023. Psáno z reprízy 21. března 2023.


    Komentáře k článku: Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 816)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,