Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Blogy

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 813)

    Belhám se, tělo bolí. Múza říká: To nic, kvetou krokusy, to bude jarní únavou!

    Na návštěvnících Divadla na Orlí lze pozorovat napětí. Mnozí přicestovali zdaleka, někteří z nich ze Slovenska. Je beznadějně vyprodáno.

    Orchestřiště je naplněno mladými hudebníky. Housle, violy, violoncella, kontrabasy ladí. Tympány se zdají být malými a dechy jsou v nedohlednu. Dirigentovy ruce mají moc vladaře.

    Múza špitá: Tady vám bude dobře.

    Zní ouvertura. Foto Jan Smach

    Zní ouvertura. Mezi povislými lampiony nazelenalých květů závojnatek se míhají stíny. Měšťané i měšťanky korzují. Vdovy jsou sličné, nápadníky obletované.

    Inscenace je lehkonohá, hravá, rozpustilá. Má šmrnc operety. Hýří mluvenými dialogy, skvěle zpívanými áriemi, duety a virtuózně zvládnutými sextety. Když se zpívá o lásce, nazelenalé závojnatky rozkvétají.

    Múza šeptá: Umělcům rostou křídla.

    Inscenace je lehkonohá, hravá, rozpustilá. Foto Jan Šmach

    Vynikající je popleta Mumlal v podání komicky povlávajícího čahouna Simeona Hány. Nádherou hlasu udivuje tenorista Vilém Cupák. Jen superlativy lze hodnotit herecký i pěvecký výkon Hany Cupákové v roli vdovy Anežky.

    Městské omladiny je málo, v ansámblových výjevech však musí dávat dobrý pozor, aby se na jeviště vešla. Její jásání je radostné a milé, zrovna tak jako vroucí milování Toníka a Lidunky.

    Čtveračivá vdova Karolína neustále intrikuje. Foto Jan Šmach

    Diváckých aplausů je čím dál víc. Nadšení dává najevo i múza. Tleskám také.

    Čtveračivá vdova Karolína neustále intrikuje, čas však chvátá. Dvě hodinky uběhnou jakoby nic. Studenti se děkují, obecenstvo bouří, múza volá bravo!

    Rozzářený chvátám na tramvaj.

    Vynikající představení do nepohody, bylo mi dobře.

    Brno – Komín, 20. 3. 2023 

    Divadlo na Orlí / Hudebně-dramatická laboratoř JAMU, Brno – Bedřich Smetana: Dvě vdovy. České libreto Emanuel František Züngel. Režie Jana Tajovská Krajčovičová, asistent režie Eliška Mervartová, dirigent Ľubomír Zelenák, asistent dirigenta Marek Madeja, hudební nastudování Eduard Kostelník, Jiří Lang, Helena Fialová, pohybová spolupráce Kateřina Prášková, scéna Tereza Jančová, kostýmy Lenka Jungwirt, light design MgA. Tomáš Příkrý, dramaturgie Vladimír John. Produkce Doubravka Čermáková, Rebeka Kavalová, inspice Eliška Mervartová, asistent produkce Marie Zatloukalová, Matouš Jan Novotný, grafika Lenka Jungwirt. Premiéra 18. března 2023.

    /Připraveno k vydání 26. března 2023 v 0:05h./


    Komentáře k článku: Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 813)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,