Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Cyklus koled či Narození Páně

    Pražský filharmonický sbor zahájí Adventním koncertem sérii samostatných sborových koncertů, jež připravil pro svou 88. sezonu. Na koncertu, který bude v přímém přenosu vysílán na televizní stanici ČT art, zazní Salve Regina Arvo Pärta, Narození Páně Bohuslava Martinů a cyklus koled Vánoční Luboše Fišera.

    Pražský filharmonický sbor zahájí Adventním koncertem sérii samostatných sborových koncertů. Foto: Daniel Havel

    Koncert proběhne pod uměleckým vedení Lukáše Vasilka a spolu s Pražským filharmonickým sborem se představí také orchestr PKF – Prague Philharmonia a pětice sólistů – sopranistka Pavla Vykopalová, mezzosopranistka Jana Hrochová, tenorista Petr Nekoranec, barytonista Jiří Brückler a Daniela Valtová Kosinová, která usedne za varhanami a celestou. Recitátorské role ve Fišerově pásmu koled se ujme herec Jiří Bartoška a celý koncert proběhne pod režijním dohledem Jiřího Stracha. V průběhu večera dojde také k předání Ceny Antonína Dvořáka, jejímž laureátem byl letos v září vyhlášen právě Pražský filharmonický sbor. Adventní koncert se koná ve Státní opeře v pondělí 19. prosince 2022 od 20:00 hodin.

    Program koncertu sestavil sbormistr a dirigent Lukáš Vasilek z pastorálně laděných skladeb tří autorů 20. století. Hudební jazyk těchto skladatelů byl více či méně formován neoklasicismem, jejich dramaturgické spojení je tak zároveň logické i pestré. Salve Regina Arvo Pärta a Narození Páně Bohuslava Martinů navíc propojuje mariánská tématika.

    Pražský filharmonický sbor se vrací se svým vlastním adventním koncertem po loňském Žofínu tentokrát do Státní opery. Sbormistr Lukáš Vasilek opět nabízí skvostný repertoár. Zatímco kontemplativní Salve Regina Arvo Pärta připomíná Marii jako přívětivou královnu nebes, matku očekávaného milosrdenství, a uvádí nás do intimní atmosféry adventu, Bohuslav Martinů pak vypráví lyrický, ba až prostý příběh o Narození Páně, říká o programu koncertu jeho režisér Jiří Strach. Druhou část koncertu prozáří slavnostní a zároveň něžné Fišerovy koledy, na nichž vyrůstala celá naše generace. Netřeba zastírat, že temperamentní „Vzhůru bratři milí“ či ukolébavka „Chtíc, aby spal“ se staly mou inspirací pro pohádku Anděl Páně 2, dodává Strach.

    Pásmo koled Luboše Fišera s jednoduchým titulem Vánoční zaznělo už na loňském koncertu. Uvádění tohoto cyklu renomovaného českého skladatele se stává součástí tradice adventních koncertů, jimiž chce Pražský filharmonický sbor každoročně obohatit předvánoční kulturní nabídku v české metropoli.

    Pražský filharmonický sbor byl v září letošního roku vyhlášen laureátem Ceny Antonína Dvořáka. Akademie klasické hudby ji od roku 2009 pravidelně uděluje osobnostem, uměleckým kolektivům či institucím za mimořádné umělecké počiny rozvíjející tvůrčí odkaz českého hudebního génia. Jejím cílem je vyzdvihnout a ocenit významné zásluhy na propagaci a popularizaci české klasické hudby v České republice i v zahraničí. Mezi dřívějšími laureáty jsou například Česká filharmonie, dirigenti Jiří Bělohlávek a Jakub Hrůša, americký violoncellista Yo-Yo Ma nebo slovenská sopranistka Gabriela Beňačková.

    Pražský filharmonický sbor je skvělým ambasadorem české hudební kultury i tvůrčího odkazu Antonína Dvořáka v globálním rozměru, což dokumentují nejen četná vystoupení na prestižních světových pódiích ve spojení s nejuznávanějšími světovými orchestry a dirigenty, ale i řada nahrávek, kde významnou pozici zastávají díla českých skladatelů. Jako nový držitel Ceny Antonína Dvořáka navazuje důstojně na dosavadní řadu laureátů tohoto ocenění, uvedl předseda Rady akademiků a Intendant Akademie klasické hudby Jan Simon.

    • Autor:
    • Publikováno: 8. prosince 2022

    Komentáře k článku: Cyklus koled či Narození Páně

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,