Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly Zprávy

    V Jeseníku nově

    Kdysi moudří lidé pohlíželi na svět jako na „theatrum mundi“ a tímto titulem v 16. – 18. století učenci dokonce nazývali svá rozsáhlá historická díla. Název „divadlo světa“ by možná nebyl od věci ani dnes, vždyť právě dnešní svět je světem virtuální reality, světem „na efekt“, světem někdy těžko čitelným.

    V češtině  je slovo „divadlo“ odvozeno od „dívat se“. Ale popustíme-li uzdu fantazii a přejdeme k lidové etymologii, je v něm obsaženo i slovo „div“. Div jako něco neobyčejného, div jako zážitek, div jako umění, jež nás udiví, uhrane, vytrhne ze šedi všedních dní. A právě takové by měly být chvíle strávené s uměním.

    Celkový pohled na pódium Kaple. Foto archiv MelodiaArt

    Jeden takový večer zažili 16. září daleko od Prahy, Brna a dalších velkých kulturních center návštěvníci Kaple v Jeseníku (kdysi kaple Voršilek, dnes využívaná pro kulturní účely). Byl to večer pořádaný agenturou MelodiaArt pod názvem S Václavem Žmolíkem nejen o umění. Jeho  autorka, iniciátorka a realizátorka Jarmila Pohlová jím navázala na svou mnohaletou činnost, na večery v Jeseníku známé jako trojdílný cyklus Hvězdy a hvězdičky (Opera s láskou, Hovory od klavíru, S profesionály ruku v ruce), jenž měl bohulibý záměr propojovat známé výkonné umělce a osobnosti se žáky jesenické ZUŠ.

    Večer …nejen o umění v něčem na tuto tradici navázal a v něčem byl pojatý nově. Tradiční bylo spojení krásné hudby a laskavého slova. Hudby, co doznívá v srdcích posluchačů ještě dávno poté, co její tóny utichly v prostoru, a slova, jež nutí k zamyšlení. Vždyť ne nadarmo Karel Jaromír Erben napsal, že mocné slovo mračna vodí, v bouři líté chrání lodi. Dovede však i povzbudit a rozesmát, pohladit – jak se říká – po duši.

    U klavíru pianista Jiří Hrubý, obracečka Vlasta Ťulpíková, hosté zleva: ředitel ZUŠ Jeseník Tomáš Uhlíř, ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer, flétnistka Michaela Koudelková, vedoucí lékař Celthera a.s. Jaroslav Michálek a průvodce večerem Václav Žmolík. Foto archiv MelodiaArt

    Hosty večera byli pianista Jiří Hrubý a laureátka  Mezinárodní soutěže Tel Aviv Recorder, flétnistka Michaela Koudelková, slovem přispěli prof. MUDr. Jaroslav Michálek, Ph.D., ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer a  ředitel ZUŠ Jeseník Tomáš Uhlíř. Pořad uváděl zkušený a vnímavý moderátor Václav Žmolík. Byl to – jak správně píší v Jesenickém týdeníku, který vyšel bezprostředně po akci – večer tří uměleckých funkcí a smyslu: umění par excellence, umění léčit a umění učit.

    Poněkud v nevýhodě byl klavírista Jiří Hrubý. Vystupoval v Jeseníku již po několikáté, a tak nikdo od něho jiný než technicky dokonalý, silně emotivní výkon nečekal. Jesenické publikum ví, že jeho vystoupení je vždy zážitkem. Příjemným překvapením byla flétnistka Michaela Koudelková, jesenickému publiku do té doby neznámá. Křehká mladá dívenka předvedla obdivuhodný výkon, během něhož uplatnila svébytnou barvu šesti fléten (jen v Carmen to byly tři) a vysloužila si potlesk vestoje (který se pak opakoval jako poděkování všem účinkujícím na závěr programu).

    Ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer. Foto MelodiaArt

    Herec Tomáš Töpfer posluchače mnohokrát za večer pobavil. Ale jednou je přiměl si potají i setřít slzu, když se ani sám neubránil dojetí při vzpomínce na to, jak jeden starý slepý pán, který přišel s vodicím psem, přinesl několikatisícový obnos na obnovu Divadla Na Fidlovačce, byť sám neměl šanci výsledek rekonstrukce vidět. V tu chvíli Kaplí zašuměla andělská křídla…

    Jarmila Pohlová (pořadatelka) a Jaroslav Michálek. Foto MelodiaArt

    Doktor Jaroslav Michálek mluvil přítomným z duše, když zdůrazňoval potřebu spolupráce lékaře a pacienta, který nemá být tím trpným „trpícím“, ale aktivním spolubojovníkem v bitvě za navrácení zdraví. Aby tomu tak bylo, musí se kontakt obou složek odehrávat ve vzájemné důvěře, kdy má lékař na pacienta dostatek času. Proto se dnes klade důraz na tzv. celostní medicínu. Jejím cílem je nejen léčit, ale především uzdravit. A někdy se mohou dít (téměř) zázraky. I s tím se pan doktor ve své praxi setkává.

    Tomáš Uhlíř – host večera – ředitel ZUŠ Jeseník. Foto MelodiaArt

    Ředitel ZUŠ Jeseník Tomáš Uhlíř byl z vystupujících jediný „místní“. Je právem hrdý na žáky „své“ umělecké školy, kteří získávají mnohá ocenění v domácích i zahraničních soutěžích. Je si však vědom toho, že nejdůležitější je probudit v mladých lidech zájem a lásku k umění, což je vklad pro celý jejich další život. Proto je tak záslužné, že umělecké školy – a to zvláště ty základní – navazují na vynikající tradici našeho uměleckého vzdělávání.

    K úspěchu večera velkou měrou přispěly originální, důmyslně volené otázky zkušeného moderátora Václava Žmolíka. A tak večer …nejen o umění měl nejen vysokou uměleckou úroveň, ale především nasytil mysl i duše posluchačů, vyprahlé koronavirovým půstem, optimismem a krásou. Čin o to záslužnější, že se odehrál daleko od velkých kulturních center a byl pro všechny zájemce i finančně dostupný.

    Zleva: hosteska, Helena Štěpánová, Tomáš Uhlíř, Tomáš Töpfer, Michaela Koudelková, Václav Žmolík, Jiří Hrubý, hosteska. Foto MelodiaArt

    Riskantní nasazení nového programu si své diváky našlo, což potěšilo nejen pořadatele, ale i mecenáše akce, generálního ředitele společnosti Fenix Group Ing. Cyrila Svozila, který se jí věnuje již čtyřiadvacet let. Bez jeho finanční i morální podpory by se tento, uměním „prozářený“ zářijový večer nekonal.


    Komentáře k článku: V Jeseníku nově

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,