Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Reportáž

    Studio Underground otevírá své brány

    Přítomnost Studia Underground mohlo publikum zaznamenat v době předcovidové především díky jejich účasti na festivalech Za dveřmi nebo Letní Letná, kde vystoupili s inscenací Stoppers. Až doposud však neexistoval prostor, se kterým by si Studio Underground divák mohl spojit. To se změnilo otevřením DOMU.

    DŮM. Foto: Studio Underground

    Studio Underground je multifunkční studio, za jehož vznikem stojí dva mladí umělci – Júlia Pecková a David Bosh. Právě s nimi nedávno vyšel na iDN rozhovor o tom, co vlastně je Studio Underground a jaké jsou jejich plány. Jako hlavní cíl si uložili otevření samostatného divadelního prostoru, což se jim před několika dny podařilo. Na Den dětí se otevřel nově zrekonstruovaný DŮM v Liboci a na jeho počest se konala „opening party“, kde bylo široké veřejnosti představeno, jaké možnosti prostory nabízejí a nejspíš i jakým směrem míří.

    DŮM se představil jako široký a značně spletitý prostor, kde lze najít kousek od každého uměleckého odvětví. Od divadelního jeviště, které lze přetransformovat na filmové studio, přes výtvarné a tvůrčí ateliéry, králíkárnu, rozsáhlou zahradu, plošnou terasu, nahrávací studio, prostory pro ubytování, až po menší verzi venkovního amfiteátru. Zkrátka, ať už máte zájem o jakékoliv umění, tak ho v DOMĚ najdete, a pokud ne? Pak jsou jeho zakladatelé ochotni rozšířit své prostory o další kousek.

    David Bosh. Foto: Monika Chupeková

    Samotné zahájení probíhalo už od časného dopoledne, a jelikož se akce záměrně konala na Den dětí, přizpůsobili BoshPeckovou prostor i tomu. Děti měly možnost hrát si s balónky, sprejovat po stěnách, vyzkoušet si hraní se zeleným plátnem, zatímco jejich rodiče mohli navštívit bar Carabar či menší grilovací stánek Šimona Plisky. Po prostorách mezitím běhali jeho zakladatelé a vyhlašovali časy nadcházejících událostí. Jednalo se zejména o hudební čísla, která měla návštěvníkům zpestřit pobyt.

    Julia Pecková. Foto: Monika Chupeková

    Vrcholem celého dne byl večerní křest DOMU, který zakladatelé pojali kreativním způsobem – házením balónků s barvou (typickou pro Studio Underground – červená, bílá) na černou stěnu. Zamazaní od barvy, ale nadšení a plní života zahájili BoshPeckovou fungování nově vzniklého prostoru, který má všem druhům umělců co nabídnout. V dohledné době plánují v DOMĚ zahájit sérii workshopů a mimo jiné se chystá nová inscenace se spřáteleným Divadlem 20. Budoucnost Studia Underground tedy působí slibně a jeho zápalem hýřící zakladatelé se zdají, že mají v záloze ještě mnohem víc. Takže pokud nám nově nabytá pocovidová svoboda ještě nějakou chvíli vydrží, pak se nejspíš máme na co těšit.


    Komentáře k článku: Studio Underground otevírá své brány

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,