Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřela Milena Asmanová

    Foto archiv NDM

    Milena Asmanová

    11. 10. 1930 Brno – 3. 1. 2021 Praha

    Herečka a pedagožka.

    Rozená Reindlová. Mládí prožila v České Třebové. Po základní škole zde navštěvovala Odbornou školu pro ženská povolání a již tam se zajímala o herectví. Studovala herectví na pražské DAMU, kterou absolvovala v roce 1953.

    V kostýmu Pohádkáře v inscenaci DAMU Sněhová královna. Foto archiv Městského muzea Česká Třebová

    Ve školním představení Sněhová královna hrála Pohádkaře (na společné fotce v první řadě zcela vpravo). Čtvrtá zleva v kožichu je Vojtěška Vohralíková st., později Nečasová, která byla její třídní v letech 1947 – 1949 a která tuto inscenaci režírovala společně s Andělou Kučerovou. Foto archiv Městského muzea Česká Třebová

    Krátce hrála v Divadle pracujících v Mostě (1953-1954), poté ve Východočeském divadle v Pardubicích (1954-1960), načež od roku 1960 natrvalo zakotvila ve Státním divadle (dnes NDM) v Ostravě. S odchodem do důchodu v roce 1993 zde ukončila stálé angažmá, ale ještě dlouho v ostravském divadle pohostinsky vystupovala. Hostovala též na dalších scénách (D 46 v Praze, ostravské Divadlo loutek, Těšínské divadlo, Švandovo divadlo v Praze, Divadlo Skelet Pavla Trávníčka).

    Jako Stará cikánka s Ivanem Dědečkem v roli Hanti v inscenaci podle Bohumila Hrabala Hlučná samota (NDM 1984). Foto archiv NDM

    Vypracovala se na charakterní herečku výrazných českých a světových divadelních postav v desítkách inscenací (Žebrácká opera, Letní hosté, Krvavá svatba, Romeo a Julie, Naši furianti, Návštěva staré dámy, Cyrano z Bergeracu, Léto, Bílá nemoc, Mnoho povyku pro nic, Strakonický dudák, Tři sestry, Racek, Večer tříkrálový apod.). Poslední její ostravskou rolí byla Baba Morana v Baladě pro Banditu (premiéra 1996, hrálo se do prosince 1999).

    V seriálu Kamenný řád (r. Alois Müller, ČT 1975). Foto archiv ČT

    Své herectví uplatnila i v ostravském rozhlase (Její pastorkyňa, Devadesát tři atd.), v dabingu (např. Smrtonosná past 2.) a též v inscenacích a seriálech ostravského studia Československé televize (Haldy, Košilka, Postel s nebesy, U nás doma, Nález, Na rozchodnou, Osudové peníze a především hlavní role selky Karolíny v seriálu Kamenný řád z roku 1975) a televizní inscenace Košilka (1974).

    Jiřina ve snímku Útěk ze stínu (r. Jiří Sequnes st., 1958). Foto archiv

    V typické úloze maminky hlavní hrdinky v televizním filmu Měsíční údolí (r. Otakar Kosek, 1977). Foto archiv ČT

    Před filmovou kamerou se poprvé objevila v padesátých letech ve dvou drobných rolích (Olověný chléb, 1953 a Útěk ze stínu, 1958), později ztvárnila především postavy matek ve filmech pro mládež (Prázdniny s Minkou, 1962; Neobyčejná třída, 1964; Třicet panen a Pythagoras, 1973). Po revoluci se objevila ve filmech Vincenc Priessnitz (1999), Osudové peníze (2010) a několika dalších. Naposledy měla malou roli v TV-seriálu Policie Modrava.

    Ve své poslední roli v NDM – Baba Morana s Pavlem Nečasem v roli Nikoly v Baladě pro banditu (NDM, 1996). Foto archiv NDM

    Dlouhá léta vyučovala herectví i na ostravské konzervatoři. Pro výchovu mladých herců pak v devadesátých letech založila při Národním divadle moravskoslezském Herecké studio Mileny Asmanové (známé pod zkratkou MASH). Hereckou dráhu začínali pod jejím vedením například Milan Kačmarčík, Tereza Bebarová, Zuzana Kajnarová, Michal Kavalčík, Lenka Zbranková, Dana Sedláková nebo Zbigniew Kalina.

    Za svou uměleckou činnost byla v roce 1985 jmenována zasloužilou umělkyní. V roce 1999 ji Nadace Život umělce ocenila Cenou Senior Prix.

    O jejím úmrtí informovala Divadelní noviny tisková mluvčí NDM Šárka Swiderová.

    /Pro i-DN z více zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 4. ledna 2021

    Komentáře k článku: Zemřela Milena Asmanová

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,