Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly

    Letní Letná Light No. 4

    Ačkoliv pořadatelé letošní Letní Letnou vydávají za light verzi, tak i v předposlední den festivalu byl program tak našlapaný, že měli diváci co dělat, aby všechno stihli. Přelomovou částí pohádkového dopoledne a rodinného odpoledne se stala podvečerní Open air žonglérská show, kterou večer dotáhlo k dokonalosti ideálně stráveného dne představení Rozladěné držky.

    Rozálie Havelková a Anežka Hessová: Rozladěné držky. Foto archiv Letné Letné

    Žongluju, žongluješ, žonglujeme

    Bratři v tricku jsou v českém prostředí známí jako komické duo, které baví nejen rodiny s dětmi svými žonglérskými triky a kreativními nápady. Letos, jako každý rok, měli na Letné několik představení (Malíři, Hra o trůn, Běžkařská Odyssea), jejichž vrcholem byla show nazvaná Open air žonglérská show.

    Adam JarchovskýVaškem Jelínkem, tvořící duo Bratrů v tricku, se ujali komponování a moderování podvečerního představení se ctí. Pozvali si několik žonglérů-kamarádů z různých koutů světa a v necelé hodince předvedli publiku, jakými způsoby lze žonglérské umění provozovat.

    Show zahájila exotická Polka Marta Mądry se svým tanečním kouzlením s obručí. Z cizokrajných umělců ji pak doplnil Francouz Alain Fernandez, který sice také úplně nežongloval, ale předvedl, co všechno se dá vymyslet se třemi různými tyčemi (ačkoliv žádal, že se nejedná o „sticks“, tj. tyče, ale o „lines“, tj. čáry/linky), aniž by se dotýkal nohama země.

    Vrcholem zahraniční sekce se stala brazilsko-peruánská dvojice Gustavo Olitta & Lucero Ponce, vystupující pod názvem Equilibra, která předvedla svou pružnost a schopnost elegantně se pohybovat na laně. Mimo to ale oba využili tamější umělecké náčiní (připomínající spíše bojové zbraně), se kterým za doprovodu exotické hudby tvořili působivé iluze pohybu, aniž by se sami museli výrazně hýbat.

    Českou část žonglérů zastoupil vítěz pařížské Special Price Académie Fratellini Filip Zahradnický. S řadou míčků fascinoval publikum nejrozličnějšími triky a předvedl nejen své neuvěřitelné nadání, ale především ladnost a lehkost, se kterým toto umění ovládá.

    Základem Open air žonglérské show byli ale především Bratři v tricku, kteří předvedli svůj humor a talent v úvodním čísle a záhy jej ještě rozšířili po příchodu další české artistky – Kristýny Vlčkové, s níž Jelínek s Jarchovským vytvořili společnou inscenaci Plovárna. V tomto roztomile komickém kousku se prostřednictvím žonglování a akrobacie oba Bratři přetahují o přízeň této dámy, která si s nimi doslova a do písmene pouze hraje.

    Open air žonglérská show se stala příjemným zpestřením večerního programu a velice hravou formou poukázala na to, jak je žonglérské umění rozmanité, a to nejen u nás.

    ///

    Sny a muži by měli být nedostižitelní

    Večerní program zakončila humorná inscenace Rozladěné držky v podání performerek Rozálie Havelkové a Anežky Hessové s režijní spoluprací Ondřeje Havelky a Romana Poliaka.

    HessováHavelkovou vyprávějí – částečně i na základě vlastních zkušeností – příběh dívky, co se touží dostat do cirkusu… a povede se jí to. Nerozhodnost, euforie, zamilovanost, osamocení, to všechno jsou stavy, kterými si hrdinka příběhu prochází, aby došla k tomu, že ve chvíli, kdy si člověk splní sen, už je z něj jen běžná realita. A přichází rozčarování. Sen se rozplyne… nebo ne?!

    Rozladěné držky… Foto archiv Letní Letné

    Příběh je to velice jednoduchý, ale působ, kterým jej HessováHavelkovou předvádějí, je neotřelý a zábavný.  Už to, že hlavní postavu ztvárňují dvě herečky, a skvěle tak zachycují vnitřní rozpolcenost nejen hrdinky samé, ale jakéhokoliv člověka, je divácky přitažlivé. Podstatná je ale především jejich práce se znakem – pouze drobnou změnou se např. z obyčejné harmoniky stává batoh nebo břicho houževnatého umělce Jásona, či přesunem bot do výše obličeje vzniká úplně nová postava dotěrné letušky.

    Okouzlující je především ztvárnění cirkusových triků. Foto archiv Letní Letné

    Okouzlující je především jejich ztvárnění cirkusových triků, které zjednodušují na pouhý náznak tak, že provazochodectví ukazují dvěma prsty chodícími po provázku, nebo ke složité akrobacii stačí, aby si jedna z hereček nasadila boty na ruce, a hned může s náhradníma „nohama“ dělat spoustu bláznivých triků.

    Nedílnou součástí je i hudební stopa. Foto archiv Letní Letné

    Nedílnou součástí je i hudební stopa – inscenace je protkaná spoustou písní v jejich podání, čímž inscenace působí tak trochu jako zábavný a vtipný kabaret se souvislým dějem. Hudební nadání obou aktérek se projevuje nejen skrze příjemný a místy i dojemný zpěv doprovázený hrou na akordeon, ale i smyslem pro rytmus, který dokládají stepařskými čísly, která mají v různých situacích vždy odlišný a přitom srozumitelný smysl a obsah.

    Rozladěné držky jsou mnohovrstevnatá inscenace spojující nejrůznější divadelní a (novo)cirkusové prvky. Foto archiv Letné Letné

    Rozladěné držky jsou mnohovrstevnatá inscenace spojující nejrůznější divadelní a (novo)cirkusové prvky a okouzlujícím způsobem vyprávějící příběh o plnění vlastních snů, který je potěchou pro oko i pro ucho. Pouze název „rozladěné“ lze zpochybnit, jelikož to Hessové Havelkovou společně ladí bravurně.

    Letní Letná & Bratři v tricku – Open air žonglérská show. Režie: Adam Jarchovský, Václav Jelínek, technická podpora: Michaela Holbíková. Hrají: Adam Jarchovský, Václav Jelínek, Kristýna Vlčková, Filip Zahradnický, Alain Fernandez, Gustavo Olitta & Lucero Ponce, Marta Mądry. Uvedeno v rámci festivalu Letní Letná 24. 8. 2020.

    Studio Citadela, Praha – Rozálie Havelková, Anežka Hesová: Rozladěné držky. Režie: Rozálie Havelková a Anežka Hessová, režijní spolupráce: Roman Poliak, režijní supervize: Ondřej Havelka. Hrají: Anežka Hessová, Rozálie Havelková. Uvedeno v rámci festivalu Letní Letná 24. 8. 2020.


    Komentáře k článku: Letní Letná Light No. 4

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,