Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Lubomír Mátl

    Foto archiv

    Lubomír Mátl

    6. 3. 1941 Brno – 9. 8. 2020 Praha

    Dirigent, sbormistr a pedagog. V letech 1981-1990 hlavní sbormistr Pražského filharmonického sboru, současně v letech 1978-2015 sbormistr Pěveckého sdružení moravských učitelů.  

    Studoval Janáčkovu akademii múzických umění, kterou ukončil v roce 1965 v oboru dirigování sboru, v roce 1967 v oboru dirigování orchestru. V roce 1994 byl na JAMU v Brně jmenován docentem a roku 2007 profesorem.

    V mládí vystřídal vedení sboru Janáčkovy filharmonie, Brněnského akademického sboru a později také Pěveckého sboru Českého rozhlasu a Slovenského filharmonického sboru. Působil v čele Moravského komorního sboru Ostrava a v Brně byl od roku 2001 uměleckým vedoucím a sbormistrem Mátlova akademického sboru.

    V roce 2016 o něm jeho ostravští přátelé vydali knihu vzpomínek Dirigentský mág (více zde). Repro archiv

    V roce 1981, po 23 letech činnosti sbormistra Josefa Veselky, převzal – coby Veselkův žák – řízení Pražského filharmonického sboru, v jehož čele jako sbormistr stál až do roku. Za jeho desetileté éry natočilo mezinárodně uznávané pražské sborové těleso řadu oceňovaných nahrávek s Českou filharmonií, mimo jiné Stabat Mater a Requiem Antonína Dvořáka s dirigentem Wolfgangem Sawallischem nebo kantátové dílo Johannesa Brahmse s Giuseppem Sinopolim. Pravidelně v té době také účinkovalo na Rossiniho operním festivalu v Pesaru. V roce 1990 připravil se sborem Beethovenovu Devátou symfonii pro závěrečný koncert Pražského jara, dirigovaný Leonardem Bernsteinem. Gramofonové nahrávky s Českou filharmonií získaly mezinárodní ceny v Paříži, Berlíně a Tokiu a sbor dále nahrál i některé exkluzivní operní snímky.

    S dcerou, operní zpěvačkou Markétou Fassati (nar. 1985). Foto Luxury Brno (více zde)

    Vystupoval s řadou dalších předních sborů a orchestrů doma i v zahraničí, nahrál velké množství skladeb pro firmy Supraphon, Deutsche Gramophon, Naxos, Fonitcetra, Panton a jiné.

    Foto archiv

    Byl ženatý s hudební teoretičkou Jiřinou Mátlovou, s níž měl šest dcer, které se téměř všechny profesionálně věnují hudbě: Barboru (1973, zpěvačka), Terezu (1975, sopranistka – současná přítelkyně televizního magnáta Jaromíra Soukupa, bývalá žena Františka Janečka, s nímž má 12letou dceru Emilly), Alžbětu (1978, realitní makléřka), Kateřinu (1979, zpěvačka), Markétu (1985, sopranistka), Marii (1990, houslistka).

    Zemřel po delším boji s Alzheimerovou chorobou.

    Poslední rozloučení se konalo v pátek dopoledne 14. srpna v kostelíku v Řevnicích u Prahy, odkud jej rodina vyprovodila na nedaleký hřbitov. Kromě rodiny se rozloučení účastnilo jen pár nejbližších.

    /Pro i-DN z více zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 17. srpna 2020

    Komentáře k článku: Zemřel Lubomír Mátl

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,