Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    Zemřela Eva Kristínová

    V roce 2014. Foto archiv

    Eva Kristínová

    5. 8. 1928 Trenčín (Československo) – 14. 6. 2020 Bratislava (Slovensko)

    Slovenská herečka, dlouholetá členka činohry Slovenského národného divadla.

    Vpravo vzadu s rodiči a sourozenci (1946). Foto archiv

    Její mládí bylo poznamenané tvrdým osudom jejího otce, generála Jozefa Martina Kristína, v první světové válce čs. legionáře ve Francii. 18. května 1940 byl německým vojenským soudem odsouzen na smrt, když jako velitel vojenského okruhu v Trenčíne odmítl v březnu 1939 vydat Němcům vojenské sklady. Proti tomu se jako důstojník slovenské armády odvolal a smíšený slovensko-německý soud ho poté odsoudil na doživotí. Po válce byl rehabilitován a v roce 1946 povýšen na brigádního generála, ale po roce 1948 byl degradován a propuštěn z armády, protože odmítl vstoupit do Komunistické strany Československa.

    V roce 1955. Foto V. Přibyl

    Eva Kristínová se za války přidala k SNP, kde sloužila jako spojka. V roce 1950 absolvovala Odborný divadelný kurz v Bratislave. Po ukončení studia nastoupila do Slovenského národného divadla, jehož členkou pak byla téměř čtyřicet let, po celou svou uměleckou kariéru.

     

    V SND vytvořila na osmdesát rolí, například Lady Macbeth, Gertrudu v Hamletovi či matku Kuráž v představení Brechtovy hry Matka Kuráž a její děti. Spolupracovala i s rozhlasem, televizí a filmem, a to nejen jako herečky, ale i jako recitátorka poezie. Její repertoár poezie byl velmi široký, specializovala se na P. O. Hviezdoslava, velkou část jehož díla zanala zpaměti. Věnovala se i šansonu.

    V titulní roli Slowackého Balladyny (režie Mikuláš Huba, SND 1960) Foto M. Slosiarová

    Čeští diváci ji mohli vidět v řadě inscenací ze slavných televizních pondělků. Z filmové tvorby patří mezi nejznámější její role ve filmech Rysavá jalovica, Rok na dědině a Bačova žena. Před kamerami stála naposledy v roce 1992, kdy si zahrála v televizním filmu Pavilon číslo 6.

    Perfekt, 2008

    K jejím osmdesátým připravil Ján Čomaj její paměti, které vyšly pod názvem Spomienky herečky (nakl. Perfekt, 2008).

    Foto archiv

    Byla nositelkou Řádu SNP II. stupně, Československé medaile Za odvahu a Československé vojenské medaile Za zásluhy. Byla vyznamenaná Cenou města Bratislavy a zasloužilou umělkyní. V roce 2008 jí slovenský prezident Ivan Gašparovič udělil státní vyznamenání Řád Ľudovíta Štúra I. třídy za mimořádné zásluhy v oblasti rozvoje slovenského divadelního umění a kultury.

    Zemřela v domově seniorů.

    /Pro i-DN zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 15. června 2020

    Komentáře k článku: Zemřela Eva Kristínová

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,