Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    Zemřel Otto Mellies

    Foto Britta Pedersen

    Otto Ewald Ernst Mellies

    19. 1931 Sławno, Polsko – 26. 4. 2020

    Německý filmový a divadelní herec a dabér, dlouholetý člen Deutsches Theater Berlin.

    Vyrůstal se sedmi staršími sourozenci v polském Sławnu. Jeho matka a starší sestra spáchaly na konci druhé světové války sebevraždu, patrně ve strachu z blížících se vojsk Rudé armády. Jeho starší bratr Eberhard Mellies (1929–2019) byl také herec a dabér.

    S Gudriún Ritter v televizní inscenaci Das Mädchen ohne Mitgift (1962) podle Ostrovského hry Bez věna (režie Lothar Bellag/Faisal Al Yasiri). Foto Waltraut Denger

    V roce 1947 uspěl u přijímací zkoušky na Státní hereckou konzervatoř ve Schwerinu, a to s monologem Ferdinanda ze Schillerovy truchlohry Úklady a láska. Po absolutoriu v roce 1949 prošel několika regionálními divadly, až nakonec v roce 1956 zakotvil v prestižním východoněmeckém Deutsches Theater Berlin. Členem tamního hereckého souboru byl přes padesát let do roku 2001, dalších pět let zde ještě hostoval. Spolupracoval s mnoha významnými režiséry, například s Wolfgangem Heinzem, Manfred Wegwerthem, Adolfem Dresenem, Alexanderem Langem a Thomasem Langhoffem.

    Foto archiv

    Jeho repertoár byl různorodý, od Sofokla přes Lope de Vegu, Shakespeara, Kleista, Ibsena, Hauptmanna až k Sartrovi a Taborimu. Jednou z jeho nejslavnějších divadelních rolí byl Lessingův Moudrý Nathan v režii Frieda Soltera (prem. 1987). Inscenace se reprízovala více než třistakrát a hrála se i 9. listopadu 1989, tedy v den pádu Berlínské zdi.

    V Moudrém Nathanovi (zleva Christine Schorn, Otto Mellies a Claudia Hübbecker), Deutsches Theater, Berlín 1987. Foto Wolfhard Theile, Deutsches Theater, Berlin

    Jedním z jeho nejslavnějších televizních počinů byla role Doktora Schlütera ve stejnojmenné pětidílné minisérii z roku 1965, sledující komplikovanou životní cestu ctižádostivého německého chemika, jehož existenci i světonázory významně ovlivnily nacistické i poválečné pořádky. Za svůj výkon obdržel Národní cenu NDR. Jako dabér propůjčil hlas například Paulu Newmanovi nebo Seanovi Connerymu. Pro nás je zajímavé, že zapůjčil svůj hlas i jako vypravěč pohádkám výtvarníka Zdeňka Millera o Krtečkovi.

    Naposledy na sebe výrazně upozornil v roce 2012 ve filmu Andrease Dresena Halt auf freier Strecke (Konečná uprostřed cesty). Za ztvárnění muže, jehož syn umírá na rakovinu, získal Německou filmovou cenu za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

    V roce 1952 si vzal zpěvačku Luise Bergner, manželství trvalo až do její smrti v roce 2015. Měli dvě děti. Své vzpomínky zaznamenal v knize An einem schönen Sommermorgen (Jednoho krásného letního rána).

    /Pro i-DN ze zahraničních zdrojů připravila pez/

    • Autor:
    • Publikováno: 30. dubna 2020

    Komentáře k článku: Zemřel Otto Mellies

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,