Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřela Milena Jelínková

    Foto Paměť národa

    Milena Jelínková (roz. Tobolová)

    19. 8. 1935 Přeštice – 16. 4. 2020 New York, USA

    Scenáristka, autorka divadelní hry Adina a scénáře filmu Zapomenuté světlo.

    Dětství strávila v okolí Plzně. Od roku 1955 studovala scenáristiku na FAMU v Praze, kde mezi její spolužáky patřil i Miloš Forman. Podle jejího studentského scénáře vznikl v roce 1957 film Snadný život (r. Miloš Makovec), který v mnohém předznamenal nástup české nové vlny. V tomto filmu se mimo jiné objevila dodnes populární písnička v podání Ireny Kačírkové a Josefa Beka Dáme si do bytu.

    Ve filmu Snadný život vystupoval i Jiří Suchý (druhý zprava) a Vladimír Menšík (vlevo). Foto archiv NFA

    Vzhledem ke své protikomunistické činnosti (byla aktivní v několika studentských hnutích) nemohla dokončit FAMU a prezident Antonín Novotný ji dokonce v roce 1958 ve svém projevu v Košicích jmenoval jako „škůdce státu“. V lednu 1961 po složitých peripetiích, kdy se za ni dokonce zaručil poradce tehdy nastupujícího presidenta J. F. Kennedyho, emigrovala do USA, kde si vzala za muže Američana českého původu Bedřicha (Fredericka) Jelinka, s nímž se – díky Miloši Formanovi – seznámila při premiéře filmu Snadný život. Na Kolumbijské univerzitě v New Yorku se v šedesátých letech stala profesorkou a od poloviny sedmdesátých let až v podstatě do konce života tam vyučovala scenáristiku. V roce 1991 se na rok vrátila do rodné vlasti, aby zde v rámci Fulbrightova stipendia realizovala výzkum o předválečné české kinematografii. Na tomto základě vznikla i divadelní hra Adina, kterou v režii Martina Stropnického uvádělo v letech 2007 – 2009 pražské Divadlo na Vinohradech.

    Před Vinohradským divadlem v roce 2007. Foto archiv

    Do Česka se ale už natrvalo nevrátila a až do konce života bydlela na Manhattanu a přednášela na Kolumbijské universitě. U nás se stala známou zásluhou svého scénáře k filmu režiséra Vladimíra Michálka Zapomenuté světlo, ve kterém v roce 1996 ztvárnili hlavní role Bolek Polívka a Veronika Žilková. Příběh vesnického faráře, který na sklonku osmdesátých let minulého stoeltí bojuje se státními úředníky i vyššími církevními představiteli za záchranu kostela, vznikl podle knižní předlohy Jakuba Demla.

    Zemřela na komplikace spojené s koronavirem. Zprávu o jejím úmrtí přinesl na svém twitteru režisér Jan Hřebejk, který zároveň zveřejnil fotografii z února letošního roku.

    Zlá zpráva z NY. Dáma uprostřed, Martina Formanová, mi právě napsala, že na komplikace s koronavirem dnes zemřela dáma vlevo, Milena Jelínek. Autorka scénáře Zapomenutého světla, profesorka na Columbijské univerzitě, vzácný člověk. Fotka ještě s Péťou Jarchovským je z února 2020.
    Jan Hřebejk, 7:12 AM – Apr 16, 2020

    • Autor:
    • Publikováno: 16. dubna 2020

    Komentáře k článku: Zemřela Milena Jelínková

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,