Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Pusťte si tanec domů!

    Festival Tanec Praha a Divadlo pro tanec Ponec nabízejí dnes, ve čtvrtek 2. dubna, záznam úspěšného projektu souboru Spitfire Company a Studia Damúza, inscenaci One Step Before the Fall, která sklidila řadu ocenění nejen u nás, ale i ve světě.

    V inscenaci, jež měla premiéru 29.11.2012 v pražském klubu NoD, účinkují tanečnice Markéta Vacovská a hudebnice Lenka Dusilová. Poté se účastnila řady mezinárodních festivalů a získala řadu cen, mj. Cenu Divadelních novin 2012/13 v oboru tanec, Ceny České taneční platformy 2013, Herald Angel Award a nominaci na Total Theatre Award na Edinburgh Fringe 2013 (více na i-DN zde: One Step čeří evropské taneční vlny). Inscenace byla zařazena mezi TOP 20 evropské taneční platformy Aerowaves 2014. Na podzim – 17. 11. 2018 – měla v Divadle Ponec slavnostní derniéru. Půjde tedy o jedinečnou příležitost ji znovu zhlédnout.

    Ohlasy v tisku:

    Nejde o žádný instantní taneček na krásu, doplněný boxerskými prvky, ale o silový tanec (neplést s křečovitým), sebevědomou a jasně vedenou performanci, v níž je znát práce každého svalu a kde je každý pohyb proveden tak, jako kdyby byl hlavním nositelem výrazu právě on a žádný jiný.
    (Jakub Novák, Aktualne.cz, 5. 12. 2012)

    Spojení obou osobností, napůl improvizované zvukové plochy vytvářené na syntezátor a zpěv Lenky Dusilové spolu s extrémně náročným fyzickým výkonem Markéty Vacovské plným pohybové fantazie a abstraktních obrazů odkrývajících existenciální roviny lidského těla i duše.
    (Vladimír Hulec, Divadení noviny)

    Tanec Markéty Vacovské má v sobě výbušné momenty, tak jako byla výbušná Aliho osobnost i rétorika a přesto má vždy blízko k pádu na zem, tak jako když nejednou sám inkasoval k.o.
    (Tomáš Kůs, CityOutPrague)

    Na scéně jsou jen dvě ženy a neskutečná energie. Jen tanec a zpěv, hudba, zvuk, žádná slova a přece vysloveno vše, co mělo.
    (Dominik Melichar, Divadení noviny)

    Dusilová osciluje mezi kytarovými melodiemi indie stylu s přídechem naděje a synchronizovanými válečnickými pokřiky. Její hlas a hudba jsou dokonalým doprovodem agresivní, manické energii a bojovnému tanci Markéty Vacovské.
    (Rachael Collins, Prague Film and Theatre Centre)

    Foto Vojtěch Brtnický

    Záznam představení zpřístupní Divadlo Ponec dnes 2. dubna ve 20:00 a bude dostupný až do půlnoci na této webové stránce: https://divadloponec.cz/cs/ponec-online-one-step-fall

    Užijte si taneční zážitek z bezpečí domova a podpořte umělce, kteři nyní nemohou hrát!

    Kateřina Kavalírová, Tanec Praha z. ú. / Ponec – divadlo pro tanec

    ///

    Více o dnešním přenosu zde:

    Ponec Online: One Step Before the Fall

    Více o inscenaci na i-DN zde:

    Ztracené tělo

    Edinburské ochutnávky 2013 (No. 3)

    • Autor:
    • Publikováno: 2. dubna 2020

    Komentáře k článku: Pusťte si tanec domů!

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,