Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Tylovo divadlo Rakovník

    První zmínky o konání divadelních produkcí v Rakovníku jsou z roku 1812. V roce 1869 pak byl založen ochotnický spolek Tyl, který ve městě působí dodnes.

    Historie stálé rakovnické divadelní budovy se začíná psát v roce 1886, kdy majitel hostince U zlaté štiky k podniku přistavěl sál pro konání plesů a uměleckých produkcí. V roce 1922 se majitelem objektu stala sociální demokracie, o rok později stavitel Antonín Vopršal v místech hostinské zahrady prosadil vybudování nového křídla s divadlem a tělocvičnou. Během dalších desetiletí docházelo k dílčím úpravám a technologickým modernizacím.

    Zásadní změna nastala v roce 1990, kdy byl vedle Tylova divadla (svůj dnešní název získalo v roce 1939) postaven zcela nový víceúčelový kulturní sál. V letech 1998–1999 prošlo Tylovo divadlo rozsáhlou rekonstrukcí, vedenou architektkou Evou Horovou ze studia HOREA. Rozšířil se vstupní vestibul, vybudovalo se reprezentativní schodiště. V divadelním sále se díky přistavěnému balkonu zvýšila kapacita na současných 244 sedadel, prostor slouží také jako městské kino. Drobným nedostatkem stavby zůstala podoba výtahu – osobní výtah v provozním zázemí nebyl přebudován na nákladní, a kulisy se proto musí na jeviště nanášet ručně.

    V roce 2006 došlo k velké rekonstrukci kulturního sálu. Ten měl podle původních plánů z konce osmdesátých let pojmout až 2 500 návštěvníků, současná podoba měla být pouze vstupním atriem. K realizaci však v překotné době po listopadové revoluci nedošlo. Při rekonstrukci se kapacita kulturního sálu rozšířila na současných 650 míst. Když pořádáme nějaké honosnější akce, je tento počet pořád nízký, klidně bychom sem vměstnali až patnáct set lidí, říká technik rakovnického Kulturního centra David Mařík. Na základě přísných bezpečnostních regulí se samozřejmě modernizovaly i požární hlásiče. Jejich nadměrná citlivost se však leckdy může dostat do střetu s uměleckými efekty. Skupina Monkey Business během svého koncertu používala dýmostroj s takovou vehemencí, až spustila požární poplach a došlo na nucenou evakuaci.

    Oba objekty byly postaveny v místech někdejších mokřadů a od počátku jejich existence provozovatelé kulturního centra bojují s podmáčenou budovou a vysokou drolivostí stěn.

    Tylovo divadlo Rakovník. Vlevo objekt víceúčelového kulturního sálu Foto Dana Čecháková

    Oddělení propagace Foto Dana Čecháková

    Sál Tylova divadla Foto Dana Čecháková

    Víceúčelový kulturní sál Foto Dana Čecháková

    Připravujeme ve spolupráci s divadelním oddělením Národního muzea v Praze.


    Komentáře k článku: Tylovo divadlo Rakovník

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,