Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Rezignuji na post ministra kultury

    Ministr kultury doc. Antonín Staněk
    Foto Ministerstvo kultury ČR

    Vážený pane premiére,

    jakožto ministr, který se zodpovídá prezidentovi ČR, Vám, sociální demokracii a občanům této země, České republiky, si za všemi svými rozhodnutími pevně stojím. Jsou v souladu s mým nejlepším vědomím a svědomím.

    V uplynulých týdnech byla proti mé osobě vedena masívní kampaň bez racionálního zdůvodnění jen proto, že jsem se rozhodl učinit přítrž nehospodárnému, ba protiprávnímu jednání ředitelů dvou prestižních institucí spadajících pod můj rezort.

    Oba se na základě výsledků veřejnosprávních kontrol Ministerstva kultury ČR dopustili řady protiprávních jednání, jimiž mohli způsobit českému státu a institucím, v jejichž čele stáli, nejen finanční, ale i reputační újmu.

    Jsem bytostně přesvědčen, že zákony mají platit pro každého, respektované osobnosti kulturního života nevyjímaje. V rámci vlády práva není nikdo nedotknutelný.

    Jsem přesvědčen, že demokracie, kde vládnou zjitřené vášně a slepota vůči faktům namísto racionálních argumentů a práva, je ve vážném nebezpečí. Ve svém boji za spravedlnost a právo již necítím další podporu z nejvyššího vedení ČSSD, a proto jsem se rozhodl vyhovět výzvě předsedy strany Jana Hamáčka a k 31. 5. 2019 rezignuji na post ministra kultury.

    Sděluji zároveň, že k dnešnímu datu zprošťuji povinnosti mlčení všechny úředníky ministerstva, kteří vypracovali veřejnosprávní audity v obou mnou podřízených organizacích – Národní galerii Praha a Muzeu umění Olomouc – a předávám veřejnosti k posouzení všechny jejich auditní výstupy. Jsem odhodlán prokázat, že útoky mířené na mou osobu byly jen součástí štvavé kampaně bez ohledu na skutečný stav věcí. Přeji svému nástupci či nástupkyni, aby měli větší úspěch na postu ministra kultury.

    Antonín Staněk
    ministr kultury ČR

    ///

    Více na i-DN:

    Petice za odvolání Antonína Staňka

    I nezávislá divadla žádají odchod Staňka

    Právní důvody odvolání ředitelů obou muzeí

    Odbory NG podporují odvolání Jiřího Fajta

    • Autor:
    • Publikováno: 15. května 2019

    Komentáře k článku: Rezignuji na post ministra kultury

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,