Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly Zprávy

    Letní slavnosti zahájí Zimní pohádka

    13 her, 157 představení a hned 4 premiéry – to jsou Letní shakespearovské slavnosti 2019, které se představí od 25. června do 6. září na všech zavedených scénách v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. A jaké jsou letošní premiéry? Vše slavnostně zahájí Zimní pohádka na Pražském hradě, následovat budou Zkrocení zlé ženy v Ostravě a Romeo a Julie v Bratislavě. Pro milovníky Shakespeara v originále nastuduje Prague Shakespeare Company tragédii Othello. Nedostatečné znalosti renesanční angličtiny se diváci nemusí obávat, české titulky nebudou chybět.

    V pražské premiérové Zimní pohádce se divákům představí například Martin Hofmann a Veronika Arichteva. Foto Pavel Mára

    Program v Praze zahájí 25. června Zimní pohádka. Příběh zničující žárlivosti, naděje a zázraků situoval William Shakespeare na Sicílii a do Čech, jimž překvapivě propůjčil moře. Režisérem inscenace je Pavel Khek, který ke spolupráci přizval Martina Hofmanna, Michala Isteníka, Veroniku Arichtevu, Sašu Rašilova, Alenu Mihulovou, Petru Špalkovou, Matouše Rumla a další. Divákům se připomene i loňská novinka Dobrý konec všechno spraví, tragédie Hamlet či komedie Večer tříkrálový, Mnoho povyku pro nic a Veselé paničky windsorské. I přes loni ohlášenou derniéru se na několik málo večerů vrátí Sen noci svatojánské. Pražský repertoár zpestří hosté z Ostravy (Zkrocení zlé ženy) a Bratislavy (Komedie omylů). Hrát se bude opět v Královské zahradě Pražského hradu a na Letní scéně HAMU na Malostranském náměstí.

    Letní shakespearovské slavnosti Ostrava otevře 15. července Zkrocení zlé ženy v režii Vojtěcha Štěpánka, v hlavní roli s Kristýnou Leichtovou. Chybět nebudou ani ostravská stálice Komedie omylů nebo hostující inscenace. V Brně se festival ponese na vlně humoru. Od 17. července budou moci návštěvníci zajít na nejúspěšnější inscenaci Veselé paničky windsorské. Následovat budou další populární Shakespearovy komedie a vyvrcholením sezóny bude Hamlet, který letošní Letní shakespearovské slavnosti Brno uzavře. Slovenskou část přehlídky odstartuje 5. července v Bratislavě Romeo a Julie v režii Dodo Gombára. V titulních rolích se představí Mária Schummerová a David Hartl.

    Vstupenky budou v prodeji od úterý 24. dubna na www.shakespeare.cz, kde naleznete i kompletní informace o letošním ročníku Letních shakespearovských slavností, a v síti Ticketportal. Představení obvykle začínají ve 20:30.

    • Autor:
    • Publikováno: 2. dubna 2019

    Komentáře k článku: Letní slavnosti zahájí Zimní pohádka

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,