Divadelní noviny Aktuální vydání 9/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

9/2024

ročník 33
30. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly Kontext Zprávy

    Nettuno, e Flora festeggianti

    Český Krumlov se od 15. do 17. září stane cílem milovníků historické hudby z celé Evropy. Letošní 16. ročník Festivalu barokních umění jim nabídne mimořádný zážitek – světovou premiéru barokní opery Nettuno, e Flora festeggianti. Její autor Antonio Cesti patří k nejvýznamnějším italským operním skladatelům 17. století. Opera zazní v unikátním barokním divadle na českokrumlovském zámku v podání zkušených sólistů, prvotřídního barokního orchestru Hof-Musici pod vedením Ondřeje Macka, v režii Zuzany Vrbové.

    Antonio Gianettini: L’Ingresso alla Gioventù di Claudio Nerone. Festival barokních umění 2018, Český Krumlov. Foto: Libor Svacek

    Opery Antonia Cestiho (1623–1669) byly provozovány v nejdůležitějších italských hudebních centrech, zejména v Benátkách, Neapoli a Florencii. Cesti se ovšem zapsal také do dějin hudby ve střední Evropě. V letech 1652–1657 byl kapelníkem arcivévody Ferdinanda Karla v Innsbrucku a v letech 1665–1667 zastával prestižní post kapelníka císaře Leopolda I. ve Vídni. Zde zkomponoval svou nejznámější operu, Il Pomo d’Oro. Její provedení u příležitosti císařova sňatku patří k nejznámějším a nejvýpravnějším operním představením 17. století.  Opera Nettuno, e Flora festeggianti měla premiéru 12. července 1666 ve Vídni.

    Jméno Antonia Cestiho figuruje ve všech základních pojednáních o dějinách hudby, z jeho rozsáhlého díla je však na dnešních operních jevištích a koncertních pódiích uváděna jen nepatrná část. Naše nastudování Cestiho opery Nettuno, e Flora festeggianti si klade za cíl představit publiku dílo tohoto významného skladatele a zároveň připomenout 400. výročí jeho narození, říká Jiří Kiprý, ředitel Festivalu barokních umění.

    Festival barokních umění už od roku 2008 v historických prostorech starobylého Českého Krumlova oživuje původní mistrovská díla barokních autorů. Stejně jako před staletími tak mohou dnes opět zaznít tóny dobových skladeb v autentickém provedení. Kromě slavnostní premiéry barokní opery v plně scénickém a výpravném provedení festival přináší i další pozoruhodné hudební události. Součástí programu 16. ročníku jsou árie z oratorií velikána vrcholného baroka Georga Friedricha Händela a oblíbený barokní ohňostroj a barokní iluminace v Letní jízdárně v zámecké zahradě.

    • Autor:
    • Publikováno: 26. dubna 2023

    Komentáře k článku: Nettuno, e Flora festeggianti

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,