Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Festivaly

    Dokořán pro hudební divadlo

    Městské divadlo Brno nabídne opět průřez tím nejzajímavějším, co se odehrává v oblasti hudebního divadla na našich i zahraničních jevištích. Divákům se představí šest tuzemských a dva zahraniční divadelní soubory. Kromě hlavního festivalového programu bude probíhat bohatý doprovodný program s volným vstupem v Divadelní dvoraně MdB. Celý festival zakončí Kulatý stůl v Klubu MdB.

    Markéta Matulová jako Věra Špinarová. Foto: archiv divadla

    Hostitel a organizátor festivalu, Městské divadlo Brno uvede diváky s velkou odezvou přijatý elegantně excentrický muzikál“ GRAND HOTEL autorů L. Davise, R. Wrighta, G. Forresta, M. Yestona a V. Baumové, v režii Stanislava Slováka. Svět hotelu a lidské osudy jím prolínající a procházející vtáhnou do děje swingovými melodiemi Berlína dvacátých let. Před představením proběhne slavnostní předání Cen magazínu Musical-opereta za rok 2021.

    Divadlo Petra Bezruče, Ostrava přijede do Brna se ŠPINARKOU životem a písněmi Věry Špinarové. Velkou zpěvačku nevzali na konzervatoř, že byla malého vzrůstu, silným hlasem se zas nehodila do sboru. Osud výrazného talentu a životní cestu křehké ženy přiblíží příběh a deset písní v podání fenomenální Markety Matulové za doprovodu živého bigbítu. Režisérem je Tomáš Dianiška.

    Divadlo Koper ze Slovinska určitě pobaví muzikálovou komedií TRIO o třech sestrách a jedné kapele. Zvlášť, když ty tři jsou ve skutečnosti ti, a těmi, co čekají na závěť otce. Odkáže majetek synům, nebo svým četným milenkám? Jak to skončí se dozvíme v průběhu posledního koncertu tří „sester“, které baví diváky přednesem známých šlágrů z padesátých let. Autorem je Gašper Tič, režisérem Jaka Ivanc.

    Markéta Matulová: Když Špinarku hraje Valaška

    Muzikál o smutku i naději – česká premiéra LAZARUS, poslední dílo Davida Bowieho, které napsal s dramatikem Endou Walshem, v provedení Městských divadel Pražských. Kromě starších hitů (Changes, Life On Mars?) zazní i písně z alba Blackstar vydaného krátce před zpěvákovou smrtí. Melancholický příběh o samotě, sebedestrukci a potřebě lásky navazuje na více než čtyřicet let starý film Muž, který spadl na Zemi. Téma cizince mezi lidmi zůstává, přidávají se motivy vyhoření, závislosti, a především velké potřeby návratu do čistého života, světa a duše. Režisérem inscenace je Marián Amsler.

    Pohybové divadlo LINDO, HOP! a Originální pražský synkopický orchestr pozvou na hudebně-taneční grotesku PINGLS ANEB HOT CAFÉ REVUE. Ve stylové kavárně 20. let minulého století poněkud prapodivný personál bude podávat exklusivní menu: pravý raný americký jazz, step i tanec s příchutí řízného humoru.

    Podtitul Hot Café Revue odkazuje na programy klubů newyorského Harlemu před bezmála sto lety. Tanečně-pohybovými skeči inspirovanými filmovou němou groteskou a improvizacemi však večer nekončí. V druhé půli budou k tanci vyzváni i diváci…Režie a choreografie: Martin Pacek

    Divadlo Studio Dva Praha uvede nová podivuhodná dobrodružství kultovní rodinky SMOLÍKOVI. Autorem je Hánusz Miró, režisérem Miroslav Hanuš! Představení s písničkami na motivy kultovního maďarského animovaného seriálu je určeno divákúm od sedmi do sto sedmi let. Proslulou maďarskou rodinku je tentokrát možno poprvé možnost vidět v divadle, stejně psa Zorra, kočku Žofii a jejich neodbytného souseda dr. Halíře. Ve zbrusu novém příběhu se vydají Ládínkovou nafukovací kosmickou lodí vesmíru.

    Divadlo J. K. Tyla v Plzni přiveze NĚCO SHNILÉHO! (SOMETHING ROTTEN!), crazy muzikál z časů Williama Shakespeara autorů: Karey Kirkpatrick, John O’Farrell, Wayne Kirkpatrick.  Jak se stát, alespoň tak úspěšným dramatikem jako váš populárnější kolega Shakespeare? Poradí věštec! Jeho rada? Napsat hru, ve které se nejen mluví, ale i zpívá a tančí: zkrátka první muzikál v historii…

    Divadlo Drak, Hradec Králové přicestuje s CESTOU.  Road movie Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka o cestě, která je cílem, se nabízí divákům od 13 let. – Hudebně-divadelní jam session s hlavním hrdinou, studentem literatury Jackem, který se rozhodne pro velkou změnu a vyrazí vstříc všemu novému. Společníky na cestě se mu stanou nespoutaný vagabund Huck a krásná Carolyne, prchající před svatbou.

    Slovenské komorné divadlo Martin –  ZEM PAMÄTÁ, autorů Róberta Mankoveckého a Jiřího Havelky, která je hudebním životopisem slavného slovenského zpěváka Karola Duchoně. Chlapec s výborným hlasem a touhou – zpívat se dostává mezi dvě soukolí. Touží po slávě, která se dostaví rychle, až nezvladatelně, je tu však i moc, která si jedince podmaňuje, až ho nakonec beze zbytku stráví. Hlavní hrdina je svým osudem spíš „nesen“… Soubor přijal poetiku Jiřího Havelky, režiséra inscenace, rozumí si s jeho hravým stylem, balancujícím na hranici ironie.

    Také FESTIVALOVÝ OFF PROGRAM na Divadelní dvoraně přinese lákavou nabídku, a to zdarma:

    SIXMEN – koncert suverénně šlapající šestice pánů. Osobitá noblesní jízda po světových evergreenech. Koktejl z ingrediencí z různých koutů hudebního světa – vše ve vlastních aranžích.

    POCTA JANU SKÁCELOVI

    Hudebně-poetické matiné z básní a fejetonů velikána (nejen) moravské poezie k 100. výročí jeho narození.

    KAREL CÓN „70“

    Koncert z písní dvorního muzikálového skladatele MdB k jeho životnímu jubileu. Zazní písně z inscenací Sněhurka a sedm trpaslíků, Mendel aneb Vzpoura hrášků, Osmyčky, Napoleon aneb Alchymie štěstí a dalších.


    Komentáře k článku: Dokořán pro hudební divadlo

    1. Josef Herman

      Josef Herman

      Pro pořádek:
      Grand Hotel nahradila My Fair Lady (ze Zelňáku).

      11.06.2022 (13.24), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,