Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Kontext Zprávy

    V životě jde o vteřiny

    V životě nejde o roky, ale o vteřiny. Změní toho mnohem víc. Krátké podcastové divadelní hry Hi.storky takové chvíle zaznamenávají. Některé čerpají z historických událostí, jiné z vyprávění blízkých a přátel tvůrců podcastu. Propojují dějiny všedního dne se zlomovými okamžiky. Hry namlouvají Hana Drozdová, Šimon Bilina a další herci. Dialogy píše Matouš Hartman.

    Jak Evita potkala Peróna. Foto: Hi.storky

    Nápad na podcastové hry s příběhy, které se vejdou do pár minut, vznikl jeden večer v době lockdownu. Šlo o momentální ideu, která se objevila, když novinář Matouš Hartman (spoluautor knihy Ten den: 17. listopad 1989) poslouchal svou známou vyprávět, co se jí ten den přihodilo. Během chvíle na stole ležel příběh, který nepotřeboval kulisy nebo zdlouhavé popisy. Byl dostatečně dramatický a stačily mu k tomu dialogy. Přesto nezabral víc než pár minut rozhovoru a odehrával se na jednom místě.

    Výhled z okna. Foto: Hi.storky

    Postupně vznikly další krátké hry, které se dostaly přes produkční bdo rukou absolventů brněnské JAMU Hany Drozdové a Šimona Biliny. Noemi Krausová se společně s Matoušem Hartmanem ujala produkce a zařadila podcastové hry mezi projekty své nově vznikající agentury NoaH, kterou založila s Hanou Drozdovou. Od srpna 2021 kreativní tým Hi.storek spolupracuje s nahrávacím studiem Pracovna & Laskafe (Vlkova 36, Praha 3), kde nahrává své podcastové díly.

    Příběhy se inspirují událostmi z českých a světových dějin, vrací se k důležitým okamžikům 20. století, ale občas se vypraví i na cestu do středověku či novověku. Některé hry zaznamenávají rozhovory lidí, kteří se dostali do soukolí velkých dějin, aniž by o to stáli. Další dialogy odkazují na zdánlivě banální okamžiky, které ovlivnily svět do budoucna, třeba jako setkání Evy Duartové s Juanem Domingem Perónem. Právě představa o tom, jak mohlo probíhat jejich seznámení, se odráží v druhém dialogu podcastové série. Ve hře Výhled z okna zase autoři rozpracovávají pravdivý příběh Češky, která přežila holocaust.

    Zelená pro Havla. Foto: Hi.storky

    Podcast Hi.storky sice neslouží jako historický zdroj, ale z dějin čerpá. Ukazuje události v osobnějším světle – zajímá se o účastníky, nevypráví dějiny jako kniha, nechává postavy, aby mluvily. Chceme upozornit na to, že i jeden okamžik dokáže hodně. Změnit lidský osud nebo rovnou chod dějin, vysvětluje Matouš Hartman. Mnohdy k tomu stačí jedno slovo, nebo pár minut trvající rozhovor, dodává. Chceme vytvořit formát, který by vznikal napříč žánry a propojoval mladé herce. V připravovaných dílech podcastu se dále objeví například Daniel Mišák (Západočeské divadlo v Chebu), Eliška Vocelová (DJKT Plzeň, A Studio Rubín), Tomáš Weisser (DAMU) a Daniel Krejčík (Divadlo Na Fidlovačce, Divadlo v Řeznické), vysvětluje Noemi Krausová.

    ///

    Všechny podcastové hry jsou dostupné na několika podcastových platformách včetně Spotify nebo Apple podcastů. Zveřejněných dílů je nyní dvanáct a další vznikají. Hi.storky mají i instagramový profil, kde se objevují informace o hrách i autorech.

    • Autor:
    • Publikováno: 26. října 2021

    Komentáře k článku: V životě jde o vteřiny

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,