Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly

    Mimové v Poličce (No. 5)

    Festival pantomimy skončil v duchu vzpomínky na barda oboru Borise Hybnera. Uctít ho přijeli také jeho nejbližší – ženy Lucie Hybnerová a Jana Kremanová, syn Max a dcera Vanda, která na závěrečném galavečeru Mime Evening i vystoupila. Celý večer měl tak pro pantomimu ještě větší smysl, než je tomu u ostatních představení MIME FESTu. Byl podpořen odkaz a kontinuita tohoto umění.

    Klaun Enano FOTO RADIM HROMÁDKO

    Klaun Enano je mistrný improvizítor FOTO RADIM HROMÁDKO

    Ještě než došlo na slavnostní program, vystoupil portugalský klaun Enano, který bořil tabu, když například přivedl na jeviště dva svalovce a svým sympaticky usměvavým dětským způsobem je v podobě pomyslné soutěže přiměl svléknout do trenek, pak jim podal ještě sukýnky a nutil tančit rádoby baletní výstupy. Zparodování se nevyhnul ani drastický klaun Red Bastard, který na festivalu hrál ve středu. A je třeba říct, že se Enano ukázal jako mistrný improvizátor.

    FOTO RADIM HROMÁDKO

    Festival zakončil večer, který byl poctou Borisi Hybnerovi FOTO RADIM HROMÁDKO

    Na hlavním bodu večeru, již zmíněném Mime Eveningu, vystoupili oba klauni také, přičemž Red Bastard šokoval, když nutil lidi tleskat. A toho, kdo to nedělal (podle klaunova mínění) pořádně, Bastard poslal na jeviště s komentářem: scheize. Počet lidí poslaných na jeviště se zvyšoval, až tam stál téměř celý sál. Klaun z toho chtěl udělat fotku, s tím, že po one, two, three mají udělat cheese. Vypekl však obecenstvo, když řekl: one, two, cheese, všichni se usmáli, a tak měl příležitost opět prohlásit scheize a poslat je zpět do sedadel.

    Ukázali se samozřejmě i další včetně Indky Nimmy Raphel, která sugestivně a se skvělou energií zatančila v tradičním stylu Kalaripayattu, akrobatické číslo předvedli členové souboru Losers Company a na závěr Radim Vizváry v kostýmu Hybnerova vysněného černého klauna vzdal hold slavnému umělci a pedagogovi, přičemž se přirozeně přidali všichni diváci a vystupující.

    Bouřlivé oslavy letošního festivalu pak probíhaly až do rána, pomohla tomu i kapela Simple Muffin, tvořící pro „kancelářské krysy“ ve svém stylu office-pop. A přestože asi třetina účastníků slavila až do rána, byli nakonec všichni schopni odjet festivalovým autobusem a zanechali tak v Poličce nostalgii, ale i očekávání, zda bude festival stejně intenzivní i příští rok.

    ///

    Předchozí díly festivalových zpravodajství:

    Mimové v Poličce (No. 1)

    Mimové v Poličce (No. 2)

    Mimové v Poličce (No. 3)

    Mimové v Poličce (No. 4)

    ///

    Více na i-DN:

    Jubilejní MIME FEST pro Borise Hybnera


    Komentáře k článku: Mimové v Poličce (No. 5)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,