Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Festivaly

    Odsouzeni ke svobodě

    Dvacátý šestý ročník festivalu …příští vlna/next wave… se bude konat ve dnech 17.-28. září v pražských divadlech, hospodách i v Invalidovně. Motto letošního setkání divadelní, hudební, taneční, literární, výtvarné a jiné alternativy zní Odsouzen ke svobodě.

    26. ročník setkání divadelní, hudební, taneční, literární, výtvarné a jiné alternativy

    Vybrala jsem citát Jeana-Paula Sartra, jelikož je zapotřebí připomínat, že máme zodpovědnost za svět, který je za hranicemi – naší individuality i české společnosti. I my budeme v listopadu slavit výročí sametové revoluce, ale ještě před tím – na Nextce – chceme připomenout, že jinde ve světě svoboda chybí a my bychom vůči tomu neměli zůstávat lhostejní. A proto je letošní program sestavený především z angažovaných inscenací. Samozřejmě nebudou chybět také debaty po představení, koncerty a i letos udělíme Pocty za alternativní umění, dodává k mottu festivalu jeho dramaturgyně Lenka Dombrovská.

    Během festivalu se podíváme do Izraele, Palestiny, Sýrie, Iráku, Afghánistánu a Íránu s filmově-divadelním esejem Stavitelé písku, ve kterém autor Jan Motal konfrontuje poezii s denními zprávami a dokumenty. V projektu Konec člověka?!? Reportáže psané z kuchyně nám Spitfire Company přiblíží ruskou mentalitu i historii na základě díla novelistky Světlany Alexijevičové. Vietnam budeme objevovat s tamními undergroundovými básníky v projektu Vařený-dušený-syrový v režii Jana Kačeny. Přijede také Prešovské národné divadlo s projektem Moral Insanity, v němž autoři zpracovali román Umberta Eca Pražský hřbitov a zkoumali konspirační teorie, antisemitismus a rasismus. Tato slovenská inscenace získala ocenění Grand Prix Nová drama 2019.

    Prešovské národné divadlo, inscenace Moral Insanity. FOTO archiv divadla

    Letošní příští vlna/next wave… se nebude vyhýbat ani českým dějinám – připomeneme číhošťský zázrak, a co potom následovalo v nesvobodném Československu počátkem padesátých let minulého století, v dokumentární inscenaci Zpráva o zázraku (Josef Toufar) v režii Barbary Herz.

    Nezávislá divadelní platforma DOK.TRIN uvede inscenaci Zpráva o zázraku (Josef Toufar), FOTO archiv divadla

    Slibuji, že nebude chybět ani legrace – myslím, že si dost (po dva večery) užijeme třeba s Tutáčem, nedotknutelným ministrem kultury, a jeho stvořitelem, ironikem, dramatikem a hercem Miloslavem Vojtíškem alias S.d.Ch. Oba – Tutáč i S.d.Ch. – totiž milují syntézu alšovských národních motivů, slovácké ornamentiky a staroegyptské estetiky. Improvizaci na téma svoboda předvede Jiří Maryško, který divákům rád ukazuje své nejzlejší podvědomí a nic mu není svaté, pokračuje v představování programu Lenka Dombrovská.

    Festival se již tradičně koná také v Brně. Během tří dnů – 11. – 13. října – představí v HaDivadle to nejlepší z pražské alternativy. Bude to například inscenace BurnOut aneb Vyhoř! z A Studia Rubín či Aluminiová královna z MeetFactory.

    ///

    Více o festivalu …příští vlna/next wave… na i-DN:

    …příští vlna/next wave…

    • Autor:
    • Publikováno: 4. září 2019

    Komentáře k článku: Odsouzeni ke svobodě

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,