Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Festivaly Zprávy

    Římská Lukrécie na ostrově Štvanice

    Parodická opera Římská Lukrécie v režii Petra Haška se odehrává v nomádském kempu, který se počátkem září usídlí na ostrově Štvanice. Vztahy jedné uzavřené společnosti nahlédnete na pozadí příběhu o zneuctění krásné Lukrécie, který slouží jako inspirace četným umělcům již od dob antiky. Poslední dny římského království jsou ve znamení bojů, intrik a malicherností. Je třeba sesadit samozvaného krále, aby se do země vrátila morálka! 

    Premiéra proběhne zítra 3. září ve 20 hodin na parkovišti mezi Hlávkovým mostem a Divadlem VILA Štvanice, veřejná generální zkouška dnes 2. září a další reprízy pak 4.–9. a 11. září 2021 tamtéž. Inscenaci uvádějí v koprodukci soubory Geisslers Hofcomoedianten a Tygr v tísni.

    Vyprávíme o vládcích, kteří se bojí válčit, bohaté mládeži, která odmítá nést odpovědnost za svoje činy, manželkách zlatokopkách a kariéristkách, veřejných činitelích, jejichž mediální obraz mnohonásobně nadnáší skutečné vlastnosti, hodnoty a konání, o lidech, kteří je sledují a následují, a obětech doby, vysvětluje režisér Petr Hašek.

    Nově-barokní site-specific opera současného hudebního skladatele Tomáše Hanzlíka (Ensemble Damian) vznikla na základě úpravy dochovaného barokního libreta Heinricha Rademina k parodické opeře na antický námět z roku 1731. Stylově vycházím z baroka, ale často je přetavované do minimalismu nebo pop music. To bylo podle mne podstatou i původního konceptu parodie Římské Lukrécie, postaveného na kontrastu ‚vysokého‘ a ‚nízkého‘ stylu, uvádí Tomáš Hanzlík. Herce – zpěváky souboru Geisslers Hofcomoedianten doprovodí živý komorní orchestr a chlapecký pěvecký sbor Bruncvík.

    Prostředí, do kterého zasazujeme děj Římské Lukrécie, je parkoviště, kde se usídlila herecká společnost. Její členové žijí v karavanech, čekají na příležitost uspět se svým operním kusem a pomalu obrůstají kostýmy. Přestávají rozlišovat realitu a fikci a srůstají se svými rolemi, což je neustále zdrojem konfliktu – už třeba jen proto, že jde o travestii, čili muži hrají ženy a ženy hrají muže, říká o inscenaci dramaturgyně Helena Koblischková.

    Koncertní uvedení na Kuksu. Foto: archiv souboru

    Operní seminář pro veřejnost pod vedením Tomáše Hanzlíka

    Jak vytvořit operu podle barokních pravidel o formě, harmonii i scénografii? Ateliér k inscenaci Římská Lukrécie povede hudební skladatel a pedagog Tomáš Hanzlík, autor hudby k letošní Antické Štvanici. Kurz je primárně určen pro nehudebníky, neherce a nevýtvarníky, kteří si chtějí vyzkoušet různé profese související se vznikem hudebního divadla a principy barokní hudby i vizuality.

    Kurz je dvoudenní, probíhá o víkendu 4. a 5. září od 10 do 17 hodin v Divadle VILA Štvanice. První den: hudební část – stavba libreta, vytvoření nápěvu, vytvoření harmonie a hudební nastudování, druhý den: výtvarná část – výroba kostýmu, scénické nastudování. Cena za jeden den kurzu je 1 200 Kč, za oba dny pak 1 800 Kč, vstupenky na seminář jsou v prodeji na GoOut.net. V ceně ateliéru je zahrnuta vstupenka na představení Antická Štvanice 2021: Římská Lukrécie.

    Koncertní uvedení na Kuksu. Foto: archiv souboru

    O festivalu Antická Štvanice

    Festival Antická Štvanice se koná každoročně na začátku sezóny na ostrově Štvanice a uvádí inscenace antických dramat, či her s antickým námětem v koprodukci se stálými soubory Divadla VILA Štvanice a spřátelenými režijními osobnostmi (Jan Nebeský, Tomáš Loužný). Letošní ročník doplní dosavadní dramatickou nabídku (Oresteia, Orfeus, Faidra-Prosebnice, Plodnost! Mír! A Bohatství!, Šílený Herkules) o hudebně-dramatickou adaptaci příběhu ctnostné římské šlechtičny.

    ///

    ANTICKÁ ŠTVANICE 2021: ŘÍMSKÁ LUKRÉCIE

    RADEMIN / HANZLÍK / GEISSLERS

    Režie: Petr Hašek

    Hudba a kostýmy: Tomáš Hanzlík

    Překlad libreta: Kateřina Bohadlová

    Úprava a dramaturgie: Helena Koblischková

    Scéna: Ján Tereba

    Choreografie a asistent režie: Kamila Mottlová

    Hrají: Alena Hladká, Eva Burešová, Lucie Valenová, Kristýna Dámová, Petr Šmíd, Vojtěch Franců, chlapecký pěvecký sbor Bruncvík (sbormistryně Lenka Pištěcká) a orchestr pod vedením Tomáše Hanzlíka.

    ///

    Mediálním partnerem inscenace jsou Divadelní noviny. Akce vzniká pod záštitou pražské radní pro kulturu, cestovní ruch a výstavnictví Hany Třeštíkové.

    • Autor:
    • Publikováno: 2. září 2021

    Komentáře k článku: Římská Lukrécie na ostrově Štvanice

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,