Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Názory – Glosy

    Tvořit ještě nikdy nebylo tak snadné?

    Dva pražské prostory pro nezávislé umění – Studio Hrdinů a MeetFactory – začátkem února vyhlásily výzvy, ve kterých nabízejí divadelníkům možnost realizovat svou plánovanou inscenaci pod jejich střechou. Stačí vypracovat projekt a zaujmout více než ostatní. Považuji to za chvályhodný postoj, jenž dává šanci mladým tvůrcům vyzkoušet si divadelní provoz – se všemi výhodami i omezeními.

    Jenže tento otevřený přístup má i svá rizika. Například postoj, jaký dramaturgové a umělečtí šéfové za­ujmou ke svým rezidentům. Zda jim nechají naprostou svobodu v tvorbě, nebo je budou usměrňovat. Zda se jedná pouze o poskytnutí prostoru a podpory, anebo i „know-how“. Samozřejmě se to týká především začínajících tvůrců. Pokud přijmou již zavedené divadelníky – zase nejde o takovou otevřenost, jak by bylo záhodno. O tom však lze nyní pouze spekulovat, malým vodítkem mohou snad být jiná divadla, která už mají s rezidencemi zkušenosti – Alfred ve dvoře, Studio Alta, ale také třeba plzeňský Moving Station…

    Druhým – závažnějším – problémem je financování. Instituce nabízejí prostory ke zkoušení, technické zabezpečení i finanční příspěvek – ten však není pro vytvoření profe­sio­nální inscenace dostačující. Máme tady samozřejmě granty, ale zdá se, že právě nezávislé, mladé a nové – tzv. alternativní – české divadlo dosahuje oficiální podpory stále obtížněji. A nelze si donekonečna myslet, že jen živořící umělec tvoří z ryzího citu. Ani ten alternativní.

    Zdá se, že možným řešením potíží s financováním českého nezávislého divadla, cestou k jeho porozumění a přijímání je nejen větší otevřenost a mezi­institucionální spolupráce, ale snad i založení vlastní asociace či platformy. I když to může znít mírně normalizačně.


    Komentáře k článku: Tvořit ještě nikdy nebylo tak snadné?

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,