Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Názory – Glosy

    Plavky jsem právě ušil

    Zatím si budu pouze připravovat nějaké koncepty, kdyby náhodou spadla nějaká bomba, aby mne nezastihla bez plavek – naráží Václav Havel v jednom ze svých dopisů otištěných v právě vydané publikaci Gauneři z Horních Počernic na zážitek z dětství, kdy přišel nálet a on se zrovna koupal. Ty chystané koncepty se týkaly aféry s uvedením světové premiéry Havlovy adaptace Žebrácké opery 1. listopadu 1975. StB po ní začala vyšetřovat a zastrašovat především publikum a účinkující.

    Knížka, jejíž editorkou je Anna Freimanová, obsahuje výběr dopisů a textů v uživatelsky poněkud nekomfortním formátu, uzpůsobeném fotodokumentaci Bohdana Holomíčka. Kontexty počernické premiéry dokládají například příspěvek Anny Freimanové nebo článek ze Spiegelu. Korespondence detailně odkrývá autorské záměry s Žebráckou operou (dopisy Krobovi a Radokovi ale byly zveřejněny už dříve). Co dává publikaci další rozměr, je Havlův humanistický přístup, osobní statečnost a humor, které komunitu perzekvovaných účastníků akce přesahují. V kulisáku Krobovi Havel vycítil svého režiséra a jako sobě rovnému mu pomohl, aby se jím stal. V dopise Ivaně Losové, studentce loutkářství, poskytuje konkrétní pomoc a vysvětluje strategii chování u výslechu odlehčeným tónem, ale jako morální autorita. Pokusem udělat z ochotnického představení protistátní akci se totiž StB de facto postarala o to, aby se jí stalo, a iniciovala sjednocení disentu v duchu Lockitova: Kdo neví, že slouží, slouží vždycky nejlíp.

    PLAVKY JSEM PRÁVĚ UŠIL. Myslím, že mají švih a sugestivní barvu. Myslím, že kdyby je bomba předem znala, rozmyslela by si to a nespadla by. Václav Havel tehdy rozeslal různým činitelům stanovisko, které mělo mimo jiné zastavit perzekuci ochotníků a publika za to, že on je osoba režimu nepohodlná. Za svoje postoje převzal plnou osobní odpovědnost. Mějme tedy na paměti, že ne trenýrky, ale plavky jsou ten správný model.


    Komentáře k článku: Plavky jsem právě ušil

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,