Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly

    Příliv teroristů a démonů (No. 10)

    Nedělní zpola ospalé Nákladové nádraží Žižkov svěže provětral letitý festivalový přítel, autor Poct, jež si každoročně odnášejí ti nejlepší alternativci, Petr Nikl. Do letošního programu přispěl svou hravou drobničkou Blázníček. Vrátil se tak částečně ke svému dřívějšímu projektu mechanické hračky, tentokrát ovšem na jevišti, a jak už je jeho zvykem, s mnoha překvapivými doplňky.

    FOTO ANDREA MALINOVÁ

    Petr Nikl patří do rodu věčně těkajících permoníků FOTO ANDREA MALINOVÁ

    Pásmo, v němž za přispění kinetických objektů, tanců a písní vypráví nahodilé zvířecí story, nadchne nejen děti. Euforie, kterou vkládá do každého kroku, každého náklonu hlavy se až nepříčetně šíří mezi diváky. Mít tak špatnou náladu během jeho vystoupení prakticky nelze.

    Petr Nikl patří do rodu věčně těkajících permoníků, kteří dokáží oživit a naplnit sebebanálnější předmět každodenní potřeby. Na jevišti se opírá o soustavu rezonančních beden, ale i běžných věcí, jako je například kovová popelnice či plastové dětské hračky. Svou performanci zahájil coby skřítek s vysokou bílou čepičkou, která se nafukovala a rozsvěcovala dle jeho libosti. Vlastně takový večerníček zavádějící děti do říše snů. V samotném vyprávění se Nikl převléká za nosorožce, vlka nebo za baladického hráče na balalajku, který jako by se do zdejších končin zatoulal z širokých ruských stepí. Lyriku vyvažuje mechanikou objektů, které samovolně těkají po prostoru, a to nejen po vyvýšeném jevišti, ale i mezi diváky. Švábi rozpohybovaní vibrací baterie stejně jako koule uzurpují pozornost diváků, aniž by je interaktivně vydíraly. Předměty jsou zdrojem rozdílných zvuků.

    FOTO ANDREA MALINOVÁ

    Petr Nikl se rád převléká… FOTO ANDREA MALINOVÁ

    Pod Niklovou taktovkou sledujeme akustický koncert běžných věcí. Nikl nevyžaduje diváckou účast při svém herním obřadu, ale přesto se mu jí dostává. Jeho one-man-show jitří smysly a vznáší otázku o věčném dětství. S Petrem Niklem se totiž dítětem cítí alespoň na chvíli každý.

    ///

    Předchozí díly denních reportáží z příští vlny/next wave… 2015:

    Příliv teroristů a démonů (No. 1)

    Příliv teroristů a démonů (No. 2)

    Příliv teroristů a démonů (No. 3)

    Příliv teroristů a démonů (No. 4)

    Příliv teroristů a démonů (No. 5)

    Příliv teroristů a démonů (No. 6)

    Příliv teroristů a démonů (No. 7)

    Příliv teroristů a démonů (No. 8)

    Příliv teroristů a démonů (No. 9)


    Komentáře k článku: Příliv teroristů a démonů (No. 10)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,