Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Paměti, záznamy a deníky Zprávy

    Vzpomínám na tu dobu s velkou láskou

    Ve věku 90 let zemřel Ladislav Trojan, bývalý dlouholetý člen uměleckého souboru Městských divadel pražských.

    Ladislav Trojan (1. 8. 1932 –⁠ 18. 12. 2022). Foto archiv MDP

    Ladislav Trojan se od dětství věnoval ochotnickému divadlu a po maturitě na gymnáziu vystudoval pražskou DAMU.

    Do prvního angažmá nastoupil v Realistickém divadle, dnešním Švandově divadle, kam přišel na přímluvu profesora Karla Palouše, který na akademii vyučoval režii. Spolu s ním tehdy zdejší soubor omladilo i několik dalších Trojanových spolužáků, např. Ivanka Devátá, Jiří Novotný nebo Milan Hlavica, s nimiž se pak často setkával při společné práci. Ačkoli v něm divadelní režiséři zprvu viděli především představitele chlapeckých postav, dočkal se i několika rolí významnějších (Bertík v Millerově Vzpomínce na dva pondělky nebo Beppo v Goldoniho Treperendách). Kromě Karla Palouše ho v hereckých začátcích režijně vedl nejčastěji František Laurin a Rudolf Vedral.

    Ladislav Trojan (John Worthing) a Libuše Švormová (Baronesa Gwendolina Fairfaxová). Oscar Wilde: Jak je důležité míti Filipa, režie Ladislav Vymětal, divadlo Komedie 1965. Foto Karel Drbohlav

    Členem uměleckého souboru Městských divadel pražských se stal v polovině šedesátých let minulého století, kdy byl již hercem známým z televizní obrazovky. Popularitu mu totiž přineslo účinkování v prvním televizním seriálu Rodina Bláhova. Obrovský divácký ohlas přišel s Dietlovou komediální sérií Tři chlapi v chalupě, natočenou v roce 1962, v níž Lubomír LipskýJan Skopeček a Ladislav Trojan  vytvořili nezapomenutelnou trojici dědečka, otce a syna Potůčkových.

    Seriál byl ve své době fenoménem a o rok později se dočkal i divadelní adaptace na jevišti libeňského Divadla S. K. Neumanna. V režii Václava Lohniského tu opět vystupovala ústřední trojice herců známá z filmového zpracování. V průběhu natáčení se také zrodilo celoživotní přátelství hlavních protagonistů. S Lubomírem Lipským se Ladislav Trojan nadále setkával v  Městských divadlech pražských, v nichž strávil největší část své profesní kariéry a kde se přiřadil k předním umělcům tzv. Ornestina, jak bývá označováno období pod vedením režiséra Oty Ornesta, kterého Ladislav Trojan vnímal jako laskavého ředitele a velmi schopného dramaturga. Vzpomínám na tu dobu s velkou láskou. Měl jsem štěstí, že jsem byl angažován do tohoto souboru znamenitých herců, a hrát s nimi pro mne byla radost. Komorní divadlo bylo v té době chrámem hereckého umění.

    Ladislav Trojan (Abbé Maximin) a Alena Vránová (Elisabeth). Robert Thomas: Stalo se v Chamonix, režie Ladislav Vymětal, divadlo ABC 1976. Foto Miroslav Tůma

    Nejen na jeho jevišti vystupoval v řadě inscenací a odehrál tu více než šest desítek rolí z okruhu komediálního, ale i vážného repertoáru. S odstupem času si rád připomínal spolupráci s Miroslavem Horníčkem v jeho hře Malá noční inventura uvedené v divadle ABC v roce 1982. Opomenout bychom však neměli mnoho dalších neméně významných inscenací s jeho účastí: Jak je důležité míti Filipa (John Worthing), Podvod se svatbou aneb Svatba s podvodem (Erno), Tančící myši (Taylor Horton), Tlučhuba (Lukrecio), Jak se stal Rumcajs loupežníkem (Rumcajs) nebo  Pan Biedermann a žháři (Gottlieb Biedermann). S režisérem Ladislavem Vymětalem dvakrát nastudoval diváky oblíbenou Thomasovu detektivní hru Stalo se v Chamonix (Abbé Maximin, Tulák). Jeho poslední rolí v Městských divadlech pražských byl Doktor Mathews v inscenaci Harold a Maude (1995) v režii Ladislava Vymětala.

    Ladislav Trojan (Leopold) a Miroslav Horníček (František Kalousek). Miroslav Horníček: Malá noční inventura, režie Miroslav Horníček, divadlo ABC 1982. Foto Martin Poš

    Po opuštění stálého angažmá pohostinsky účinkoval na několika pražských scénách, zejména v Divadle Na Fidlovačce (Fidlovačka / Václav Kroutil, Slaměný klobouk / Bobin). Vystupoval v několika úspěšných zájezdových titulech (Tři na lavičce / Luigi). Trojanova filmografie čítá více než stovku rolí. Ačkoli patřil k často obsazovaným hercům, větší příležitosti zpravidla dostával v televizi. Role mu nabídli i tvůrci pohádek. V letech 2011 – 2018 byl též moderátorem oblíbeného dětského pořadu Kouzelná školka.

    Jan Teplý (Vilém Eisenring), Ladislav Trojan (Gottlieb Biedermann), Veronika Žilková (Anna) a Stanislav Fišer (Josef Schmitz). Max Frisch: Pan Biedermann a žháři, režie Miloš Horanský, divadlo Rokoko 1989. Foto Vladimír Svoboda

    Herecky aktivním zůstával i ve vysokém věku. Jeho poslední divadelní premiérou byla Sugar (Někdo to rád horké) v Divadle Na Fidlovačce v roce 2017.

    Rozloučení s filmovou kamerou proběhlo také teprve nedávno. Filmy Vlastníci a Cena za štěstí měly premiéru v roce 2019. V prvně jmenovaném ztvárnil postavu starého profesora Sokola. Ve druhém se před filmovou kamerou setkal se svými vnuky Josefem a Františkem.

    V roce 2002 obdržel od Nadace Život umělce ocenění Senior Prix.

    Poslední rozloučení s Ladislavem Trojanem proběhne ve čtvrtek 22. 12. 2022 ve 14.00 v kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí v Praze 2.

    Městská divada pražská / MDP

    /Více zde/

    ///

    Více na i-DN:

    Zemřel Ladislav Trojan

    • Autor:
    • Publikováno: 21. prosince 2022

    Komentáře k článku: Vzpomínám na tu dobu s velkou láskou

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,