Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Názory – Glosy

    Petr Horníček: Chceme, aby to divadlo žilo

    Rozhovor s principálem Divadla BRAVO!

    Losers Cirque Company uspěla v konkurzu na pronájem renovovaného Branického divadla a od března je zde rezidentem. Po úvodních představeních dojde během léta k rekonstrukci vnitřních prostor a poté se tu bude pravidelně nabízet program zaměřený především na nový cirkus a pantomimu. O budoucnosti Divadla BRAVO! jsme si povídali s ředitelem Petrem Horníčkem.

    Losers Cirque Company v posledních letech získala velmi dobré renomé, vlastní prostor však zatím neměla.

    Stáli jsme o Branické divadlo už před dvěma třemi lety, kdy bylo opuštěné. Městská část vypsala výběrové řízení a my jsme se do něj přihlásili, protože jiný vhodný prostor pro naše vize jsme v Praze nenašli. Vyhráli jsme a rozhodli se udělat zde atraktivní „stage“. Začali jsme tím, že jsme divadlo přejmenovali. Vycházíme z původního názvu, odkud jsme si vzali pět písmenek, a vznikl název Bravo! To slovo je mezinárodní, odkazuje k cirkusu a zároveň má v sobě zvuk potlesku. Máme takový podtitul: Aby Braníkem znovu znělo bravo! A zároveň druhý podtitul: Divadlo nového cirkusu a pantomimy. Znamená to, že kromě Losers chceme přizvat další novocirkusové, ať již existující, nebo začínající, company.

    To místo se v osmdesátých letech minulého století proslavilo jako Branické divadlo pantomimy – a jak vidím, i vy chcete pantomimu uvádět.

    Přizvali jsme ke spolupráci Radima Vizváryho, mima známého nejen u nás, ale i v Evropě. Spolupracovali jsme s ním už několikrát, mimo jiné nás přizval k pohybové spolupráci do Národního divadla (opery Billy Budd a Láska ke třem pomerančům) a my jsme ho společně s Danielem Špinarem zase přizvali ke spolupráci na projektech Ego a Heroes. Takže jsme se tím umělecky více propletli. Teď chystáme premiéru dětského představení Mimjové, kde Radim dělá choreografii, režii a zároveň taky hraje. Premiéru plánujeme na 20. března. Na podzim do znovuotevřeného divadla s ním připravujeme premiéru kabaretu.

    Bude se jednat o externí spolupráci?

    Připadlo nám logické, že Radima přizveme ke stálé spolupráci. Měl by tu založit vlastní pantomimickou skupinu. A počítáme také se spoluprací s Katedrou nonverbálního divadla HAMU. I když to bude v první řadě divadlo nového cirkusu a pantomimy, nechceme být úzce profilovaní. Počítáme i s uváděním činoherních představení a unplugged koncertů. Chceme experimentovat nejen po stránce zvuku a pohybu, ale i light designu, animací. Zkrátka všeho, co ten prostor dovolí.

    Divadlo sice bylo zrekonstruováno zvenčí, ale vnitřní část zatím na úpravy čeká. Jaké budou?

    Během rekonstrukce se projekt několikrát upravoval, bylo potřeba udělat fasády a vzduchotechniku, ale hlavní sál úpravy zatím čekají. Sedačky jsou staré nejméně dvacet let, aparatura a technické vybavení zde nejsou prakticky žádné. Takže proměna bude velká a vše si budeme muset uhradit z vlastní kapsy. I když – rádi bychom na to udělali i veřejnou sbírku. Chceme vytvořit prostor, který bude pro diváka zajímavý nejen po programové stránce, ale také útulný, příjemný k posezení.

    Už máte projekt?

    Oslovili jsem architekty z A 69, kteří navrhli velmi zajímavou přestavbu, jejíž součástí bude především vytvoření elevace v sále, ale také nějaké důležité úpravy, aby ten prostor měl duši. Divadlo nemá foyer, takže když budeme zvedat elevaci směrem k balkonu, vznikne pod tím velký prostor pro bar, foyer a lounge. V sále se počítá se dvěma druhy sezení. Buď klasické divadelní, nebo stolové, a to malé stolečky pro dva lidi a u některých představení stolečky pro šest lidí. Kapacita sálu se tedy bude lišit. Počítáme s tím, že jednotlivá představení budeme nabízet i firmám, takže by nám to mohlo přinést potřebné finance.

    V polovině března jste divadlo oficiálně převzali od Prahy 4. Co bude dál?

    Zahájení mělo ukázat veřejnosti, kam chceme programově směřovat. Do léta budeme fungovat ve zkušebním provozu, poté během léta uděláme tříměsíční přestavbu. Jde nám o to, abychom vytvořili na „periferii“ zajímavé místo, kam budou lidi ochotni dojet. Od konce září bychom chtěli otevřít nadobro. O našem programu bude možné se dozvědět na stránkách http://www.divadlobravo.cz/. Počítáme s tím, že se bude hrát dvacet až třicet dní v měsíci.

    Losers sice mají atraktivní inscenace, ale sami asi celý program nevyplní.

    Chceme dávat příležitost mladým lidem. Už se nám někteří sami přihlásili, takže tu bude k vidění například novocirkusový Pokoj Veroniky Smolkové nebo The Same Self. Kontaktoval nás Adam Halaš, vedoucí Katedry nonverbálního divadla HAMU, že by tu rád v červnu udělal festiválek. S Radimem Vizvárym máme vizi týdenního festivalu nového cirkusu a pantomimy, kam chceme přivést i malé soubory ze zahraničí. Ale chtěli bychom divadlo více vyprofilovat směrem k performativnímu umění. To znamená k propojení pohybové složky s hudebním tělesem, s instalacemi, animací a podobně. Počítáme s tím, že první rok a půl bude startovací, než se rozjede vláček. Plánujeme také premiéru kabaretu, odehrajeme tak šest osm představení, každý měsíc trochu jinak. A postupně budeme přidávat další věci, které by měly být připraveny přímo pro tento prostor.

    Bude divadlo přístupné i mimo hrací večery?

    Plánujeme rozšířit kavárnu a bar, který by měl fungovat přes celý den. Jsme dohodnuti s městskou částí, že v teplých měsících bychom se vytáhli i na ulici. Divadelní kavárna je sice oddělena od sálu, ale bude možné si vzít pití i dovnitř. Chceme, aby divadlo žilo od rána do večera.


    Komentáře k článku: Petr Horníček: Chceme, aby to divadlo žilo

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,