Divadelní noviny Aktuální vydání 9/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

9/2024

ročník 33
30. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly

    Startuje 25. ročník Divadelní Flory

    Sedm desítek akcí na rekordních třinácti scénách nabídne 25. ročník Divadelní Flory, který startuje již v pondělí 9. května. Jeden z největších tuzemských festivalů bude v Olomouci až do soboty 21. května vedle předních českých divadelníků hostit herce, režiséry, tanečníky, choreografy, performery či hudebníky z Německa, Rakouska, Maďarska, Slovenska, Finska, Kanady, Ruska nebo Chile.

    Stefko Hanushevsky představuje Diktátora
    Foto: Krafft Angerer

    Divadelní Flora se v tradičním květnovém termínu vrací po třech letech (loni proběhla v omezenějším módu na podzim), čtvrt století své existence oslaví žánrově pestrým třináctidenním programem, jenž vedle divadelních představení láká i na koncerty a další akce.

    Festival otevře premiéra společné inscenace Divadla na cucky, spolku Kolonie a A studia Rubín, zájemci o zahraniční divadlo si mohou zajít na exkluzivní hostování špičkových německých scén Schauspiel Köln a Schauspielhaus Bochum nebo na martinské Slovenské komorné divadlo.

    Fanoušci současného tance a performance mohou volit z mezinárodního mixu šesti výjimečných produkcí, z nichž polovina byla v posledních sezónách vybrána do reprezentativní kolekce Aerowaves. K vidění bude česká taneční Inscenace roku i Tanečnice roku, sólo, které zaujalo na prestižním stuttgartském festivalu, titul zařazený do výběru Tanzplattform Deutschland i unikátní umělecká sebereflexe, která v Rakousku získala Nestroyovu cenu pro nejlepší počin tamní nezávislé scény.

    Z činohry se představí inscenace Národního divadla, Studia Hrdinů, souboru Lachende Bestien, Divadla Na zábradlí i čerstvé olomoucké novinky Divadla na cucky a Moravského divadla. Významný prostor dostává v letošním programu brněnské HaDivadlo, jehož inscenacím, ale i dalším autorským výbojům a uměleckým postulátům, je věnováno hned čtrnáct festivalových zastavení. Detailněji se polojubilejní Divadelní Flora, jejíž hlavní program doplní i spousta besed, seminářů, workshopů a dalších doprovodných aktivit, soustředí na tvorbu režiséra a uměleckého šéfa HaDivadla Ivana Buraje, který je letošní festivalovou osobností.

    V Olomouci vystoupí také hudebníci – z Berlína přijede trio Grey Paris, z Mnichova Jaromir Zezula s projektem Exit Music, tuzemskou hudební scénu budou, kromě desítky dýdžejů, reprezentovat Never Sol nebo Floex.

    ///

     Podrobnější informace ke kompletnímu festivalovému programu zde.

    Realizaci 25. Divadelní Flory finančně podporují:  Ministerstvo kultury ČR, Olomoucký kraj, statutární město Olomouc, Česko-německý fond budoucnosti, Státní fond kultury ČR, Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze, Rakouské centrum UP, Rakouské kulturní fórum, Vodohospodářská společnost Olomouc, a.s., projekt Dance On Tour Austria, německý program Nationale Performance Netz a další partneři.

    Pořadatelem je Flora Theatre Festival, z.s. – v partnerské spolupráci s Moravským divadlem Olomouc, Divadlem na cucky, Univerzitou Palackého v Olomouci a Muzeem umění Olomouc. Generálním mediálním partnerem DF je Česká televize, hlavním mediálním partnerem týdeník Respekt. 25DF se koná pod záštitou velvyslance Spolkové republiky Německo v Praze Andrease Künneho.

    • Autor:
    • Publikováno: 9. května 2022

    Komentáře k článku: Startuje 25. ročník Divadelní Flory

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,