Divadelní noviny Aktuální vydání 13/2020

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

13/2020

ročník 29
23. 6.–1. 9. 2020
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • Hledat
  • Facebook Divadelních novin

    Ohrožení svobodné kultury v Maďarsku!

    Maďarská vláda se chystá k razantní úpravě zákona o scénickém umění, jehož součástí má být mimo jiné zrušení provozní podpory nezávislých divadel. Podle informací serveru artportal.hu by se už ve středu 11. prosince mohl ve zrychleném řízení dostat do parlamentu návrh na zrušení Národního kulturního fondu (NKA), který je prakticky jediným zdrojem podpory nezávislé kulturní a umělecké scény z veřejných prostředků.

    Další podstatnou součástí navrhovaného balíčku je zrušení provozní podpory nezávislých divadel. Co se kamenných divadel týče, ke jmenování jejich ředitelů by mělo napříště docházet pouze se souhlasem ministra lidských zdrojů.

    Asociace nezávislých divadel ČR je v kontaktu se zástupci maďarské asociace zastřešující nezávislá scénická umění FESZ, stejně jako s Evropskou asociací nezávislých scénických umění (EAIPA). O vývoji situace a možnostech podpory budeme průběžně informovat. Situací se zabývá rovněž česká pobočka ITI Mezinárodního divadelního ústavu, v níž jsou sdruženy české divadelní organizace napříč obory.
    Mezitím můžete maďarskou nezávislou scénu podpořit podepsáním petice zde.

    ///

    Poznámka k petici: Česká republika v seznamu je Cseh Köztársaság, „Kattints ide, ha külföldön élsz“ pod třetím políčkem znamená „pokud jste ze zahraničí klikněte sem“.

    Hungary’s Funding Emergency in the Performing Arts: A call-to-action panel discussion about Hungary’s funding emergency in the performing arts livestreams from Budapest on the commons-based peer produced HowlRound TV network at howlround.tv this Sunday 8 December 2019 at 1:30 p.m PST (Los Angeles, UTC -8) / 4:30 p.m EST (New York, UTC -5) / 21:30 GMT (London, UTC +0) / 22:30 CET (Budapest, UTC +1) / 23:30 (Bucharest, UTC +2).Panelists include:-Robert Alföldi, actor and director, and former director of the Hungarian National Theatre-Anna Lengyel, dramaturg, representing the Hungarian Independent Performing Arts’ Organisation-Martin Boross, director, representing the Hungarian Independent Performing Arts’ Organisation-Moderated by Anita Gocza, journalist Context:Sudden, lethal, unprepared, undiscussed structural changes of the performing arts funding in Hungary in the last few days has resulted in a petition with now some 23,000 signatures (and counting), one planned demonstration set for Monday 9 December 2019, and a slew of letter-writing campaigns.see more: https://howlround.com/happenings/livestreaming-hungarys-funding-emergency-performing-arts

    Zveřejnil(a) Színház folyóirat dne Neděle 8. prosince 2019

     

    • Autor:
    • Publikováno: 7. prosince 2019

    Komentáře k článku: Ohrožení svobodné kultury v Maďarsku!

    1. Matej Ivančík

      Profilový obrázek

      nezávislá kultúra

      21.12.2019 (14.48), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,