Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Kontext

    O jedné nedělní chvilce

    Šéfredaktor Kontextů František Mikš sestavil tlustý sborník Básníci čtou básníky, shrnující rubriku, kterou pravidelně publikuje jeho časopis.

    V úvodním slově trpce konstatuje, že poezie se píše stále víc, její vydávání je dotováno granty, jsou udělovány ceny i stipendia, vznikají rozmanité antologie, ale přitom ji téměř nikdo nečte. Tedy kromě básníků samotných a úzkého kruhu jejich příznivců.

    Řekl bych, že na vině tohoto stavu je především totální nezájem mainstreamových médií, snad s občasnou výjimkou Lidových novin. Prostor upírají nejen samotným veršům, ale i recenzím básnických sbírek, interview s jejich tvůrci, o kritických analýzách ani nemluvě. Takže i čtenář, jenž by si rád knížku veršů od soudobého básníka koupil, se často nedozví o její existenci. A vyznejte se v té záplavě, v tom moři titulů, které nabízí každé větší knihkupectví!

    A tak chci upozornit na jednu pozoruhodnou útlou sbírku, již zrovna vydal Galén. Nazývá se Nedělní chvilka fejsbukové poezie a její autorka, scenáristka a televizní dramaturgyně Alena Müllerová, profesně patří do našeho „dramatického“ oboru. Společným jmenovatelem těchto více než čtyřiceti básní je jemný humor, smysl pro groteskno a absurditu, ale též schopnost pozorovat různé životní situace a zobrazit – poeticky řečeno – v kapce vody svět. V jejich pozadí rozpoznáváme i autorčinu čtenářskou zkušenost a inspiraci – Skácel, Suchý, Morgenstern a možná trochu tzv. poezie všedního dne. Není to však jenom „básnění veselé“ či pozorovací, některé verše znějí smutkem, hořkostí a skepsí:

    Ze všech stran víří víry temné,

    plíží se plísně s divným pachem

    a marně pátrám v doupěti

    své hniložijné paměti,

    kdo nakazil mě

    zvěrským strachem.

    Tak ukryji se pod plášť ze

    jak spóra na pár století.

    To je přece téměř nový Georg Trakl!

    Mám-li mít k této čtivé a osobitostí potěšující Nedělní chvilce kritickou výhradu, tak jednu opravdu mám: netuším, proč a v čem je tato poezie fejsbuková. Možná ten název určil její poslední oddíl Facebookové historky o taxikářích. S poezií ovšem nemají nic společného, jsou to publicistické momentky z autorčina cestování taxíky. Naštěstí je to alespoň apendix vtipný.

    Alena Müllerová: Nedělní chvilka fejsbukové poezie. Praha, Galén 2019.


    Komentáře k článku: O jedné nedělní chvilce

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,