Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Došlo do redakce

    Payanoia: Pajány

    CD Galén, 42:07 min.

    Třetí album lounského rockového tria Pavla Táboříková (bicí, piano, zpěv, vedoucí), Jakub Homola (gt) a Ondřej Šturm (bg) s přizvanými hostujícími hudebníky (především Michal Nejtek – klávesy a samply). Přímočarý, v podstatě popový „retro“ bigbít evokující českou novou vlnu osmdesátých let minulého století, což podporují překvapivě civilní, nekomplikované texty brněnského fyzického básníka Petra Váši (kolega zpěvačky Táboříkové ze skupiny Jasná páka). Důraz je kladen na zpěvnost a srozumitelnost s věcným, racionálním pohledem na svět. Nemusí to být tvoje krása / Nemusí to být tvoje rozumy / Nemusí to být tvoje vyřídilka / Někdy stačí jen pomyšlení // Pomyšlení, že jsi na světě / Že někdo takový existuje / Že někdo takový jako jsi ty / Prostě je (Pomyšlení)

    ///

    Radim Kopáč, Josef Schwarz: Praha erotická

    Academia, 368 stran

    Praha má svůj den a svou noc. Přivrácenou i odvrácenou stranu. Praha může být… třeba erotická, píší v úvodu autoři malého průvodce bohatými dějinami erotiky v Praze. Svou pouť zaměřují především na centrum a blízké lokality (Vinohrady, Žižkov), ale nevynechají ani okrajové pražské části a téměř výhradně se zabývají koncem devatenáctého a především dvacátým stoletím. Krátkými charakteristikami jednotlivých míst či osobností doprovázenými dobovými i současnými barevnými fotografiemi a ilustracemi představují sto vybraných témat více či méně spjatými Prahou a erotikou. Zaměřují se na architektonické prvky a sochy ve veřejném prostoru, na lokality, kde žili nebo provozovali svoji živnost vydavatelé a autoři erotické literatury, malíři, fotografové, filmaři, herci, zpěváci, a také na instituce nejrůznějším způsobem spojené s danou tematikou. Ač jsou některé osobnosti či události značně okrajové a do knihy uměle implantované (například Marta Gottwaldová) a autoři se ještě víc měli zaměřit na konkrétní domy a místa, jde o inspirativní, lehce pikantní kulturně místopisný lexikon vhodný k pražským procházkám.


    Komentáře k článku: Došlo do redakce

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,