Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Festivaly Zprávy

    Tip na tento týden: Tanec ve filmu

    Festival tanečních filmů, jediný svého druhu v České republice, vstupuje do čtvrtého ročníku. Od 23. do 25. dubna bude v pražském kině Lucerna k vidění unikátní kolekce desítek filmů dance for camera a tanečních dokumentů z celého světa – od několikaminutových po celovečerní snímky. Festival zahájí slavnostní premiéra filmu Michala Cabana a Vojtěcha Kopeckého Naučená bezmocnost, českého reprezentanta žánru dance for camera. Film zachycuje výjimečný site-specific projekt, který nastudoval Jiří Havelka se souborem VerTeDance v syrovém prostoru  bývalých lázní v paláci Orco, uvádí k očekávané premiéře umělecká ředitelka Festivalu tanečních filmů Jana Návratová.

    Vztahy i budoucnost se zdají být krásné. FOTO archiv

    Naučená bezmocnost zahájí Festival tanečních filmů FOTO ARCHIV

    K programovým vrcholům patří dále například přehlídka filmů Clary van Gool, ve které nebude chybět kultovní Enter Achilles ani další slavné režisérčiny snímky – v pátek 24. 4. od 20.00. Retrospektivě Clary van Gool bude od 18.00 předcházet představení výsledků unikátního workshopu Čeští tanečníci a studenti FAMU prezentují zcela nové taneční filmy. Na sobotní večer 25. 4. od 20.00 je připravena projekce dokumentu The Man Behind The Throne o Vincentu Petersonovi, choreografovi Michaela Jacksona, Madonny, Cirque du Soleil a dalších hvězd světového šoubyznysu. Čtvrtý ročník Festivalu tanečních filmů během tří dnů nabídne desítky krátkých filmů dance for camera z celého světa i příležitost k setkání s výraznými osobnostmi žánru, jehož obliba stále roste.

    Dubnový Festival tanečních filmů je příležitostí k mimořádně intenzivnímu setkání se žánrem dance for camera (tanec pro kameru), který si získává stále větší pozornost a zájem diváků, nejen z okruhu tanečních profesionálů. Lákadlem je vzrušující spojení tance a filmu, pohyb zachycený dynamickým okem kamery, atraktivní obrazové kompozice, atmosféra nabitá emocemi a mnohé další nevídané atributy. Poprvé se festival konal v listopadu 2009 v kině Světozor. Jeho pravidelnou součástí je praktický workshop Tanec a kamera, který probíhá ve spolupráci s pražskou FAMU a je veden mezinárodně renomovaným tvůrcem. V letošním roce to bude nizozemská režisérka Clara van Gool, autorka kultovního snímku Entre Achilles.

    Více informací naleznete na stránkách: www.tanecnifilmy.cz

    • Autor:
    • Publikováno: 21. dubna 2015

    Komentáře k článku: Tip na tento týden: Tanec ve filmu

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,