Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly Zprávy

    PQ 2015: Hudba, počasí a politika

    Už ne jednou za čtyři roky, ale vlastně celé čtyři roky. Už ne jedna hlavní základna, ale více míst v centru Prahy. A ještě větší důraz na prostor, který sdílí tvůrci s diváky, na odhalování nových významů a sdílení myšlenek, zkušeností a příběhů. Vše, co se osvědčilo na Pražském Quadriennale (PQ) scénografie a divadelního prostoru před dvěma lety, bude rozvíjeno i při dalším konání v roce 2015.

    PQ-logo s textem-5-1-barevna_varianta

    Navíc přibude řada novinek, které největší světové setkání scénografů a divadelních profesionálů více přimknou k centru města, jeho návštěvníkům a obyvatelům. Těch se ostatně PQ 2015, které se uskuteční mezi 18. a 28. červnem 2015, bude týkat už samotnou volbou hlavního tématu: Hudba, počasí a politika.

    Jak bude v rámci ústřední expozice Sekce zemí a regionů vypadat český „pavilon“, je předmětem výběrového řízení, jež bylo vyhlášeno právě dnes – 26. září, uzávěrka přihlášek je 30. listopadu. Na obsahu i podobě začínají dneškem pracovat i v zahraničí – očekává se, že PQ se podobně jako v roce 2011 zúčastní přes 70 zemí a více než 5 000 delegátů. A to při celkovém počtu více než 50 000 návštěvníků. O jejich pozornost budou usilovat komisaři nadcházejícího PQ, jako jsou režisér Jiří Heřman (Scénografie a hudba), uznávaný scénograf Simon Banham (Scénografie a počasí) nebo brazilská scénografka a kostýmní výtvarnice Aby Cohen (Scénografie a politika).

    Z mexické expozice PQ 2011 Země a regiony. FOTO archiv PQ

    Z mexické expozice PQ 2011 Země a regiony. FOTO archiv PQ

    PQ 2015

    V roce 2011 jsme se zaměřili na interdisciplinární zkoumání scénografie s výrazným důrazem na vizuální aspekty a souvislosti se současným výtvarným uměním. Pro PQ 2015 je hlavním tématem scénografie jako způsob utváření prostoru, který ovlivňuje navození i další prožívání vztahu mezi místem a jeho obyvateli, vazeb mezi nimi a způsobu našeho života v daném místě. A to prostřednictvím neviditelných aspektů ovlivňujících scénografii – přírodních, estetických, eticko-společenských. Ty symbolizují naše tematické linie pro národní expozice – Hudba, Počasí, Politika a Prostor, říká Sodja Lotker, umělecká ředitelka Pražského Quadriennale. Jeho tradičním vyhlašovatelem a organizátorem je Ministerstvo kultury ČR prostřednictvím Institutu umění – Divadelního ústavu. Více informací na www.pq.cz.

    Protože PQ vztahuje scénografii jak k divadelnímu tak k veřejnému prostoru, většina chystaných projektů se bezprostředně dotkne i obyvatel a návštěvníků Prahy. Naše nové prostorové uspořádání na mnoha místech centra, s různorodou historií a významem jako je Colloredo-Mansfeldský palác či Pražská křižovatka, přímo vybízejí kurátory vystavujících zemí, aby své expozice vztáhli k lokálním aspektům, k Praze a jejím obyvatelům. Tím na jedenáct dní vznikne nová mapa centra metropole, vysvětluje ředitelka pořádajícího Institutu umění-Divadelního ústavu a celého PQ Pavla Petrová.

    PQ 2015 bude znovu výjimečné koncentrací prací i účastí předních osobností světového divadla a umění obecně i řadou mezinárodních projektů, jež samotné výstavě předcházejí. Tím nejvýznamnějším je tříletý projekt SdílenýProstor: Hudba Počasí Politika, do kterého PQ jako hlavní organizátor zapojilo mnoho dalších evropských institucí, například londýnské Victoria and Albert Museum, švýcarskou Pro Helvetia či pražskou DAMU. Jádrem projektu jsou symposia a výstavy po celé Evropě, důležitou součástí je také edukační projekt pro studenty SpaceLab.

    Z expozice PQ 2011 Extrémní kostým ve Veletržním paláci. FOTO archiv PQ

    Z expozice PQ 2011 Extrémní kostým ve Veletržním paláci. FOTO archiv PQ

    Práce na PQ 2015 probíhají prakticky od skončení Pražského Quadriennale 2011. Od té doby se tým PQ kontinuálně věnuje také organizaci mezinárodních symposií, vzdělávacích projektů a zahraničních odborných exkurzí pro studenty i profesionály a produkci vlastních uměleckých projektů. Pražské Quadriennale tak již není jen jméno spjaté s mezinárodní výstavou, ale celosvětovou platformou pro současnou scénografii.

    Ačkoliv se Pražské Quadriennale koná až za bezmála dva roky, už nyní jsou známé klíčové programové body. Všechny osy zaměřené na hlavní téma PQ 2015, tedy hudba, počasí a politika, budou „vyprávěny“ v rámci Sekce zemí a regionů nápaditými výstavami v režii hlavních komisařů. Na vznik (divadelního) prostoru se zaměří oblíbená architektonická sekce pod novým názvem Prostor, již kurátorsky povede Serge von Arx, norský architekt a scénograf proslavený například spoluprací s režisérem Robertem Wilsonem. Chybět nebudou ani v roce 2011 hojně navštívené Studentská sekce, studentské workshopy a představení nebo přednášky PQ Talks s atraktivními hosty. Během komponovaného projektu PQ dětem si na své přijdou celé rodiny.

    Kurátorské projekty

    Z japonské expozice PQ 2011 Země a regiony. FOTO archiv PQ

    Z japonské expozice PQ 2011 Země a regiony. FOTO archiv PQ

    Zvláštní pozornost k sobě poutají už nyní tři kurátorské experimentální projekty. Předměty kurátora Tomáše Svobody budou zkoumat scénografické rekvizity, sochy, modely, instalace a jejich příběhy… Výstava Tvůrci pod vedením islandské režisérky, scénografky a kostýmní výtvarnice Rebekky A. Ingimundardóttir pro změnu představí samotné tvůrce a jejich roli v tvůrčím procesu. Konečně živé expozice ve veřejném prostoru s názvem Kmeny pod vedením komisařky (a zároveň umělecké ředitelky PQ) Sodji Lotker opanují na jedenáct dní vybrané pražské náměstí.

    Z uvedeného výčtu je zřejmé, že Pražské Quadriennale opět změní život v centru Prahy. Některé projekty vzniknou přímo na míru PQ, jiné přivezeme po jejich úspěchu na mezinárodních přehlídkách a výstavách. Soudíme, že podobně koncipovanou, rozsáhlou a zvučnými jmény nabitou akci Praha dosud nezažila, říká Daniela Pařízková, výkonná ředitelka PQ.

    PQ 2011 - performance na Jungmannově náměstí. FOTO archiv PQ

    PQ 2011 – performance na Jungmannově náměstí. FOTO archiv PQ

    Akce tohoto roku

    Spojení se skutečnými hvězdami světové scény dokazuje PQ už v případě konference Staging the Spectacular: Designing for Stadiums and Festivals. Ta se uskuteční tento rok 21. listopadu ve Victoria and Albert Museum v Londýně. Přednášet budou scénografové a tvůrci spojení nejen s divadelní scénografií, ale také se světovými hudebními hvězdami – například Es Devlin (spolupracovnice například Muse, Kanye Westa, Rihanny či scénografka Olympijského ceremoniálu v Londýně), Willie Williams (U2, Rolling Stones, David Bowie) nebo Misty Buckley (Coldplay nebo Anastasia).

    Dříve a pro tuzemské zájemce blíže bude scénografické symposium Vrstvení reality: Právo na masku. 31. října až 1. listopadu 2012 ve Studiu Hrdinů (Veletržní palác) proběhne historicky první maskované sympozium, jež si bude mimo jiné všímat proměn, skrývání a zmizení, ale také odhalování. Teorie? Kdepak – stačí si všimnout, kolik aktivistických skupin maskování, často stylizované, využívá: Guerilla Girls, Anonymous nebo Pussy Riot. Masky se staly nejen známkou svobody, nezávislosti a anonymity, ale zároveň zpochybňují samotnou realitu, vysvětluje spoluautorka koncepce Sodja Lotker.

    Finance

    Pražské Quadriennale již podruhé získalo podporu Evropské unie v rámci víceletých grantů programu Kultura EU. Z celkového počtu 80 přihlášených a 14 podpořených projektů s projektem SharedSpace uspělo v rámci víceletých projektů jako jediná organizace z ČR. Pro Pražské Quadriennale to znamená grant ve výši přes 760 tisíc EUR. I to dokazuje, že PQ se úspěšně daří stavět na principu vícezdrojového financování, navíc v silné mezinárodní konkurenci, dokládá Daniela Pařízková.

    Mimochodem, už Pražské Quadriennale 2011 přineslo státu dvakrát více, než činily státní dotace. Jak v Analýze ekonomického dopadu doložila společnost Economic impacT v.o.s., díky akci utratili návštěvníci v Praze přes 164 milionů korun a navýšení obratu se projevilo dokonce 393 miliony korun. Studie prokázala, že šlo o jeden z nejúspěšnějších kulturních projektů roku 2011 nejen po umělecké, ale i po ekonomické stránce: každá koruna rozpočtu Pražského Quadriennale tedy vygenerovala téměř šest korun na obratu české ekonomiky a dvě koruny na HDP.

    PQ-logo-1-1-barevna_varianta

    Pražské Quadriennale 2015 – základní časový harmonogram

    26. září 2013
    vyhlášení PQ 2015 a obsahové koncepce
    vyhlášení výběrového řízení na českou expozici PQ 2015

    30. listopadu 2013
    uzávěrka termínu pro přihlášení projektů na českou expozici PQ 2015

    31.ledna 2014
    Uzávěrka přihlášek do PQ ‘15. Kurátoři výstav jednotlivých zemí námposkytnou jména organizací a osob zajišťujících účast na PQ ‘15 a informace o tom, jakých výstav/projektů se zúčastní.

    2.–4. dubna 2014
    Pražské sympozium Scénografie: kurátorství a prostor (Spatial Curation), na němž budou kurátoři jednotlivých výstav i další účastníci také podrobně informováni o koncepci, výstavních místech a technických záležitostech.

    30.září 2014
    Uzávěrka přihlášek studentských akcí SpaceLab a experimentálníchvýstav Tvůrci, Předměty a Kmeny.

    17.června 2015
    Slavnostní zahájení Pražského Quadriennale 2015

    18. – 28. června 2015
    Pražské Quadriennale 2015

    Pražské Quadriennale organizuje Ministerstvo kultury ČR a realizuje Institut umění – Divadelní ústav. PQ kontinuálně podporuje Evropská unie, UNESCO, Hlavní město Praha a další.

    /Pro i-DN z TZ připravil a zpracoval hul/


    Komentáře k článku: PQ 2015: Hudba, počasí a politika

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,