Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Francouzská tour La Putyky (No. 2)

    Soubor nového cirkusu La Putyka byl minulé dny na turné ve Francii se svou novou inscenací Risk. Principál souboru Rosťa Novák jr. nám slíbil posílat krátké reportáže z cest. Napsal první – Francouzská tour La Putyky (No. 1) – a… už se neozval. Do redakce přišla jen závěrečná tisková zpráva. Přetiskujeme tedy alespoň ji.

    red.

    Představení Risk je skutečným dobrodružstvím – odvážným a riskantním. FOTO DAVID POKORNÝ

    Soubor nového cirkusu Cirk La Putyka slavil velký úspěch s novou inscenací Risk při hostování na festivalech v La Seyne sur Mer a Marseilles ve Francii.

    Cenné je pro nás to, že ji zde viděli například Tilde Björfors, ředitelka Cirkus Cirkör, Daniel Gulko z Cahin Caha, řada pořadatelů z celého světa a kromě nás zde hrály takové soubory jako Les Colporteurs, říká principál souboru Rosťa Novák jr. Inscenace Risk je skutečným dobrodružstvím – odvážným a riskantním. Pro mě představuje důležitou součást evropského nového cirkusu, oceňuje Risk, který měl premiéru před pár dny, samotná Tilde Björfors.

    Zároveň Cirk La Putyka uvedl 5. února v pražském prostoru La Fabrika již 50. reprízu představení Slapstick Sonata, tentokrát s francouzským vzdušným akrobatem, který zaskakuje za zraněného českého herce. Představení v tomto obsazení bylo k vidění ještě 6. a 7. února. Další reprízy Risku a Slapstick Sonaty jsou naplánovány do La Fabriky na březen, v únoru zde Cirk La Putyka hraje ještě inscenaci Up´End´Down. Kompletní repertoár souboru pak bude k vidění v sále Gong v ostravských Dolních Vítkovicích od 30. března do 9. dubna.

    Létající nože i šipky, akrobacie na trampolíně i cyr wheelu, poprvé zahraniční účinkující, nové cirkusové disciplíny, projekce, živá hudba, šálek kávy v šestimetrové výši a především riziko jako hlavní téma – nejen na to se mohou těšit diváci nového představení Risk, které mělo letos v lednu premiéru. Kromě šesti domácích performerů zde své cirkusové dovednosti předvádí poprvé zahraniční účinkující – ze Švédska, Finska a Francie se zkušenostmi z významných světových souborů. Představení vzniklo v rámci projektu Lacrimae, dlouhodobé spolupráce tří špičkových evropských souborů – ze Švédska (Cirkus Cirkör), České republiky (Cirk La Putyka) a Francie (Cahin Caha). Ukázka společné práce tří souborů byla k vidění na festivalu Letní Letná 2012.

    Vizuální poezie se v Slapstick Sonatě potkává s absurdní fyzickou komedií a současným cirkusem. FOTO PAVEL KOLSKÝ

    Představení Slapstick Sonata spojuje Mozartovy sonáty s groteskní komedií éry němého filmu. Vizuální poezie se v něm potkává s absurdní fyzickou komedií a současným cirkusem, říká Rosťa Novák jr. Vzdušná akrobacie, pády, klaunské skopičiny, tanec, živá hudba a teatrální prvky, to vše se spojuje ve volně plynoucí proud odkazů na žánry od klasické opery po grotesku. Režisérem je Maksim Komaro, jedna z nejdůležitějších osobností novocirkusového umění nejen ve Finsku, ale i v Evropě.

    Více informací na: www.laputyka.cz

    • Autor:
    • Publikováno: 10. února 2013

    Komentáře k článku: Francouzská tour La Putyky (No. 2)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,