Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    The Good and the True Tour (No. 3)

    Od 29. ledna hrajeme v půvabné londýnské čtvrti Hampstead v sále Hampstead Village Schul. Představení jsou vyprodaná, v neděli dokonce jedno přidáváme. Zdejší publikum se zčásti rekrutuje z místní židovské obce, je tedy vzdělané a znalé a diskuze, které po každém představení probíhají, velmi zajímavé.

    West London Synagogue. FOTO archiv Švandovo divadlo

    Je 31. ledna a my už pátým dnem hrajeme v Londýně. V neděli jsme odehráli představení ve West London Synagogue při příležitosti Memorial Holocaust Day.

    Synagoga je krásná, z devatenáctého století, s nádhernými vitrážemi a schránkou na tóru. Také je značně reformovaná. Ženy tu sedí pohromadě s muži a ze zdejších tří rabínů jsou dvě ženy. Naše představení bylo součástí vzpomínky na oběti holocaustu. Před samotným představením proběhla bohoslužba za přítomnosti izraelského a českého velvyslance, několika arcibiskupů a hlav anglických židovských obcí. Pro nás exotický ceremoniál byl velmi dojemný, zvláště moment, kdy se na památku obětí zapalovaly svíce. Jednu zapálil i Petr Papoušek, vnuk Miloše Dobrého a hlava českých židovských obcí.

    Petr Papoušek a Isobel Pravda. FOTO archiv Švandova divadla

    Jeho setkání s Isobel Pravda (vnučkou herečky Hany Pravdové) bylo velmi emotivní a částečně také úsměvné. Petr krom brilantní angličtiny vyniká i svou dvoumetrovou postavou, takže obzvlášť představitel jeho (rovněž vysokého) dědečka, britský herec Saul Reichlin, měřící cca metr šedesát pět, vedle něj vypadal poněkud komicky.

    Herec, producent a režisér Saul Reichlin, představitel Miloše Dobrého. FOTO archiv Švandova divadla

    Ze synagogy jsme druhý den, v typickém anglickém dešti, přejeli do Hampsteadu, do Jewish Cultural Centre, v jejichž divadle jsme odehráli další představení. A pak už nás čekal další přesun, o pár set metrů dál, do Hampstead Village Schul. Tady odehrajeme pět představení. Jde o bývalé divadlo v krásném domku z 19. století. Momentálně je přebudováno na synagogu, bohužel včetně dispozic sálu. I tak se nám jakžtakž daří přetvořit modlitebnu. Místní mladý rabín nám nechal volné ruce, vlastně celý dům i s klíči, prý se stěhuje. Ale já si myslím, že spíš nechtěl vědět, co přesně tu budeme vyvádět.

    Hampstead Village Schul. FOTO archiv Švandova divadla

    Máme čas i na procházku po okolí – Hampstead je na Londýn unikátní tím, že jde o čtvrť položenou v kopci, a to značném, v němž je zapuštěna spousta krásných domečků, zahrad a rozlehlý park. Jde o jednu z nejatraktivnějších a nejdražších londýnských čtvrtí, navíc s pikantním bohémským nádechem. Bydlel (a bydlí) tu leckdo, od spisovatelů Johna Keatse a Evelyna Waugha, dramatiků Harolda Pintera a Stephena Fry či herců Dirka Bogarda, Elisabeth Taylor a Judi Dench přes rockera Stinga po původem českého filmového režiséra Karla Reisze a psychoanalytika Sigmunda Freuda. Ten tu má i muzeum. Švandovo divadlo je tedy v dobré společnosti!
    Představení jsou plná, dokonce se jedno i přidávalo. Víc už jich do plného rozvrhu nenacpeme. Bohužel, zájem by byl. Publikum je tu vysoce zaujaté, malinko snobské (spousty postarších dam s akcentem hodným profesora Higginse), ptá se velmi podrobně a uznale kvituje (krom hereckých výkonů samozřejmě) hlavně zvuk a scénu. Světla/osvětlení inscenace bohužel moc nefungují, místnost je bílá, těžko ji lze nasvítit.

    Po krátkém oddechu v Hampsteadu nás čeká odskok do jámy lvové, pardon, do základní školy v Nottinghamu, kde odehrajeme v pátek dvě představení, jedno pro žáky a druhé večer pro jejich rodiče. Od našich herců slýcháme o chování anglických školáčků hrůzné historky, tak uvidíme. Horší než čeští snad být nemohou, a pro ty u nás hrajeme taky…

    Z Londýna zdraví

    Lucie Kolouchová

    ///

    Monitoring CZ:

    http://www.cianews.cz/kultura/svandovo-divadlo-na-smichove-chysta-turne-po-velke-britanii/

    http://www.divadlo.cz/the-good-and-the-true-ve-svandove-divadle-anglicka

    http://www.divadlo.cz/the-good-and-the-true

    http://www.theatre.cz/the-good-and-the-true

    http://ulice.tyden.cz/zpravy/the-good-and-the-true-jedinecny-projekt-2x-v-praze_3844.html

    http://www.ceskatelevize.cz:8001/ct24/kultura/210140-dobry-a-pravdova-vyvezou-soa-do-britanie/

    http://www.denik.cz/divadlo/vandovo-divadlo-uvede-anglickou-verzi-hry-oa-v-britnii-06s6.html

    http://www.informuji.cz/akce/praha/21083-the-good-and-the-true/

    ///

    Monitoring zahraniční:

    The Good and The True_Coverage and Reviews.pdf

    http://praguemonitor.com/2013/01/10/good-and-true

    http://www.cclj.be/article/1/4023

    ///

    Radio

    –  BBC Radio Leeds (interview with Brian Daniels around 2.24.38): http://www.bbc.co.uk/programmes/p013302x

    –  Bradford Community Radio (interview with Brian Daniels, around 50 minutes): http://www.podcast.canstream.co.uk/bcb/index.php?id=10491

    –  BBC Radio (interview about the play in light of National Holocaust Memorial Day – Brian Daniels and Isobel Pravda): http://www.bbc.co.uk/programmes/p00cvtqg


    Komentáře k článku: The Good and the True Tour (No. 3)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,