Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Kritik Lab Názory – Glosy

    KritikLab

    Neboli Kritická Laboratoř, jak jsme nazvali společný projekt Divadelních novin, Katedry teorie a kritiky na DAMU a tří mimopražských divadel: Činoherního studia v Ústí nad Labem, Východočeského divadla v Pardubicích a Horáckého divadla v Jihlavě. Získali jsme na něj grant EHP a Norských fondů v programu Kultura, v kapitole 14 – Podnikání v oblasti kultury, kulturního dědictví a spolupráce v oblasti kultury. Vytkli jsme si tři cíle: napomoci odborné reflexi regionálních divadel, poskytnout studentům teorie a kritiky praxi v oboru a doplnit tím jejich teoretické vzdělání v rámci výuky na DAMU a konečně vychovat a podchytit nové talenty pro funkce odborných kritiků a redaktorů. Neboli reagujeme na častou „kritiku odborné kritiky“ ze strany divadelníků a pokoušíme se něco s relevantními výtkami udělat. Grant je dvouletý, kvůli koronavirovým omezením jsme ho spustili od 1. září s půlročním skluzem. Všechno zlé je k něčemu dobré, alespoň jsme harmonogram sladili s divadelní sezonou. V příští sezoně se domluvíme s dalšími třemi divadly a novými studenty.

    Tedy do každého divadla budou pravidelně celou sezonu zajíždět tři vybraní studenti DAMU vedeni zkušenými redaktory coby tutory: s Vladimírem Mikulkou do Ústí, s Radmilou Hrdinovou do Pardubic a s Petrou Zachatou do Jihlavy. Seznámí se co nejdůkladněji s chodem divadla, s jeho uměleckými ambicemi a strategiemi, budou psát o každé nové inscenaci, besedovat se členy souboru a nejméně jednou i s diváky. Ať poznají, zač je toho loket! Jinak na ně budeme hodní, budeme je do divadel pokud možno vozit autem, tutoři je povedou k přemýšlení o divadle a psaní o něm. Jejich práce budou veřejnosti k dispozici na speciální záložce našeho webu a ty nejlepší rádi zveřejníme i na iDN nebo v tištěných novinách. Vlastně se vracíme k dávnému návrhu E. F. Buriana, že praktiky i teoretiky divadla je třeba nejen seznamovat s budoucí profesí ve škole, ale rovnou je zapojit do praxe. Tak snad se nám to povede. Zájem mezi studenty je a to mě potěšilo nejvíc!


    Komentáře k článku: KritikLab

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,