Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Kontext Zprávy

    Tři sirény na Tři krále

    Orchestr BERG zve k polednímu mikrokoncertu. První lednovou středu – na svátek Tří králů – zazní ve světové premiéře nová skladba Tři sirény, kterou v rámci projektu Hudba k siréně napsala česká skladatelka Jana Vöröšová. Poslechnout si ji můžete v přímém přenosu Českého rozhlasu Vltava nebo jako živé video na Facebooku této rozhlasové stanice. Vysílat se bude ze schodiště secesní rozhlasové budovy v pražském Karlíně.

    Česká skladatelka Jana Vöröšová vytvořila skladbu, která je určena k provádění při pravidelné zkoušce sirén. Jmenuje se Tři sirény a zazní shodou okolností na svátek Tří králů. Její autorka Jana Vöröšová je zároveň i jednou z interpretek. Zvukomalba, ladění rádiových vln, živé vysílání, ale i představa hudby bájných sirén, moře a nekonečného prostoru, to vše se podle autorky v nové kompozici objeví. Vysílat se bude z překrásné secesní budovy Českého rozhlasu v Karlíně, která stojí jen pár kroků od jedné z pražských sirén. Na reprezentativním centrálním schodišti tu rozezní své hlasy další tři sirény – zpěvačky. Jde o předposlední premiérovou akci cyklu Hudba k siréně, ta poslední se uskuteční ve středu 3. února, autorem novinky je skladatel Marek Keprt.

    Jana Vöröšová spolupracuje s Orchestrem BERG již od roku 2003. V řadě jejích děl, které toto těleso objednalo a ve světové premiéře uvedlo, byla mimo jiné i skladba, která jí zajistila postup do finále nedávné výroční skladatelské soutěže České filharmonie – a tu Jana nakonec i vyhrála. Na české hudební scéně je bohužel v oblasti současné hudby žen skladatelek stále velmi málo a Jana Vöröšová je jednou z nich – zvládá psaní, vedení několika sborů, práci na Konzervatoři Duncan Centre i své tři malé děti, vyzdvihuje obdivuhodné schopnosti této mimořádné hudební osobnosti Eva Kesslová, ředitelka Orchestru BERG.

    Projekt Hudba k siréně se snaží upozorňovat na krásu zdánlivě všedních zvuků, které nás obklopují a které už často ani nevnímáme. Ve spolupráci s Českým rozhlasem se každou první středu v měsíci uskutečňují mikrokoncerty – hudební intervence k pravidelné polední zkoušce sirén. Celkem vznikne unikátní katalog dvaceti nových českých skladeb, jejichž součástí je znějící siréna.

    Prvních 10 skladeb unikátního projektu Hudba k siréně, pro který vznikají na objednávku Orchestru BERG a Českého rozhlasu nové skladby určené k uvádění při pravidelné zkoušce sirén, si nyní můžete poslechnout na speciálním webu. Najdete tu nejen zvukové nahrávky, ale i videa z akcí.

    • Autor:
    • Publikováno: 6. ledna 2021

    Komentáře k článku: Tři sirény na Tři krále

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,