Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    Zemřela Jessye Norman

    Foto Royal Philharmonic Society

    Jessye Norman

    15. 9. 1845 Augusta, Georgie, USA – 30. 9. 2019 New York, USA

    Americká sopranistka, nositelka čtyř cen Grammy a národní medaile USA za umění.

    Byla jednou z mála černošských zpěvaček, kterým se podařilo dosáhnout celosvětové hvězdné slávy ve světě opery. Vystupovala na předních operních scénách, včetně italské La Scaly a Metropolitní opery. Mimo jiné zpívala titulní role v operách Carmen či Aida a také postavu Emílie Marty v Janáčkově Věci Makropulos. Zpívala díla Wagnera či Mahlera, ale neomezovala se jen na operní nebo klasickou hudbu. Mimo jiné zpívala písně jazzového skladatele Duka Ellingtona.

    V titulní roli Straussovy Ariadne na Naxu, Metropolitan Opera 1984. Foto Erika Davidson/Metropolitan Opera

    Operní debut zažila v roce 1969 v Berlíně a většinu své počáteční kariéry strávila v Evropě. V newyorské Metropolitní opeře poprvé vystoupila v roce 1983. Zpívala na prezidentských inauguracích Ronalda Reagana a Billa Clintona či na oslavě šedesátých narozenin britské královny Alžběty.

    V roce 1997 se ve věku 52 let stala nejmladším osobností, které se do té doby podařilo získat Cenu Kennedyho centra. Byla také členkou Britské královské akademie hudby a hudební síně slávy státu Georgia. Ve Francii po ní pojmenovali orchidej a získala zde Řád umění a literatury. Celkem 15krát byla nominována na cenu Grammy. První získala v roce 1985. V roce 2006 získala Grammy za celoživotní přínos.

    O jejím úmrtí informovala mluvčí rodiny Gwendolyn Quinn. Zemřela v nemocnici na následky komplikací poranění míchy, které utrpěla v roce 2015, obklopena svými milovanými.

    Ve východním pokoji Bílého domu ve Washingtonu 25. února 2010 s presidentem USA Barackem Obamou, kde jí předal národní medaili za umění (National Medal of Arts). Foto Mandel Ngan

    Metropolitní opera, kde vystoupila asi v osmi desítkách inscenací, uvedla, že truchlí nad jejím odchodem. Byla jedním z velkých sopránů minulého půlstoletí, napsala opera v prohlášení. Jessye Norman byla jedním z největších umělců, kteří na naší scéně zpívali. Váš odkaz bude žít navždy. Norman potěšila publikum svým krásným hlasem, mimořádnou silou a hudební citlivostí, uvedl ředitel Met Peter Gelb.

    /Pro i-DN z více zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 3. října 2019

    Komentáře k článku: Zemřela Jessye Norman

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,