Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly

    Letní slavnosti staré hudby zahájily měsíc oslav

    Už dvacet let každoročně probíhá festival Letní slavnosti staré hudby, který zahájil oslavy jubilea ve čtvrtek 11. července koncertem Jubilate Deo v kostele sv. Šimona a Judy.  Program bude probíhat po celý měsíc, a vyvrcholí 8.srpna v pražském Rudolfinu Večerem pro krále, hudebně-tanečním představením o osudové lásce na motivy francouzských barokních oper.

    Hlavní dramaturgyně Jana Semerádová o festivalu říká: Je to fenomén, o kterém se mluví, přehlídka toho nejlepšího z oblasti staré hudby, jejíž ozvuky doznívají daleko za hranicemi Prahy a České republiky. Letošní ročník je bilanční a výjimečný, ale díky pečlivému důrazu na výběr míst a pestrost repertoáru, je každý ročník sám o sobě svátkem. A ředitelka festivalu Josefína Knoblochová dodává: Letní slavnosti staré hudby jsou festivalem s vlastním přesvědčením, vizemi, vkusem a názorem, festivalem otevřeným novým podnětům a výzvám a nabitým inspirativní energií.

    Balet o kávě představí polský taneční soubor Cracovia Danza Ballet v choreografii Romany Agnel, která ke spolupráci přizvala pražské Collegium Marianum. Foto archiv

    V příštím týdnu, 17.července, se odehraje druhý festivalový večer v divadle ABC. Nabídne taneční projekt Balet o kávě, který je dílem polského tanečního souboru Cracovia Danza Ballet a choreografky Romany Agnel, která ke spolupráci přizvala pražské Collegium Marianum.  Originální choreografie prostřednictvím kostýmů připomene kávový servis, z něhož kdysi možná pil v Café Zimmermann i Johann Sebastian Bach. Právě jeho hudba, včetně Kávové kantáty, zazní v představení, kde se představí sólisté Patricia Janečková a Jaromír Nosek.

    V programu Rosa Mystica v Klášteře sv. Anežky České vystoupí belgické vokální kvinteto Utopia. Foto archiv

    Program bude 22. července na zámku Troja pokračovat koncertem s převážně španělským repertoárem pod názvem Corazón español. 25. července uvede v Klášteře sv. Anežky České belgické vokální kvinteto Utopia  program Rosa mystica. Další projekt pozve posluchače 29.července opět do Zámku Troja na program z repertoáru francouzského baroka, pod názvem V zahradách múz. Vystoupí pět špičkových francouzských a českých instrumentalistů a francouzská sopranistka Chantal Santon-Jeffery.  31.července v Břevnovském klášteře zazní souzvuk violy da gamba a loutny v podání dvou virtuosů (Due virtuosi), Vittoria Ghielmiho a Lucy Piancy. Závěr jubilejního ročníku 8. srpna bude patřit v Rudolfinu opět francouzské hudbě, ve Večeru pro krále, hudebně-tanečním představení o osudové lásce na motivy francouzských barokních oper. Vokální sólisty Katherine Watson z Velké Británie a Reinouda Van Mechelena z Belgie doprovodí v sestavě nejkrásnějších árií a instrumentálních kusů Jeana-Philippa Rameaua, Jeana-Marii Leclaira a J.-J. Cassanéa de Mondonville, orchestr Collegium Marianum.

    Více informací: www.letnislavnosti.cz.

    • Autor:
    • Publikováno: 14. července 2019

    Komentáře k článku: Letní slavnosti staré hudby zahájily měsíc oslav

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,