Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Plzeň nebude vypisovat výběrová řízení

    Ředitelé městských kulturních organizací v Plzni se už nebudou muset účastnit výběrových řízení tak, jako tomu bylo dosud. A nové smlouvy mají být uzavřeny výhradně na dobu neurčitou. Vše bude projednávat městská rada v pondělí 24. června.

    Náměstí Republiky v Plzni. Foto Jakub Kynčl

    Zastupitelstvo města Plzně totiž již 24. května 2018 schválilo nová systémová opatření v oblasti kultury, a to mj. zrušení pětiletého funkčního období ředitelů kulturních organizací a povinnost zpracovávat strategie rozvoje městských kulturních organizací na pětileté období, počínaje již letošním rokem 2019.

    Toto usnesení se týká společností zřízených (příspěvkových – Divadla J. K. Tyla, Divadla Alfa a Knihovny města Plzně), založených (obecně prospěšných společností – Divadla pod lampou, Plzeňské filharmonie, Galerie města Plzně, ústavu – Plzeň 2015) a spoluzaložených – zájmového sdružení právnických osob Mezinárodní festival DIVADLO Plzeň.

    Protože u založených organizací vzhledem k jejich právní subjektivitě rozhoduje o jmenování ředitele jejich správní rada, má zásadní význam nová systémová změna především pro ředitele DJKT, Alfy a městské knihovny. A aktuálně pro DJKT, neboť jeho stávajícímu řediteli Martinu Otavovi funkční období nyní končí (jmenován byl k 1. 9. 2014).

    Systémová změna ale není květnovou novinkou. Rada města jmenovala 25. března letošního roku jednadvacet členů odborné Komise pro posouzení strategií městských kulturních organizací. Jednání komise proběhlo ve dnech 21. – 22. května, těsně před zasedáním zastupitelstva. V souladu s usnesením zastupitelstva schváleným 24. 5. mělo být výběrové řízení na pozici ředitele dané organizace vypsáno, pouze neschválí-li komise předložené strategie. Jelikož všechny předložené strategie organizací byly vyhodnoceny odbornou komisí jako kvalitní a doporučeny ke schválení RMP, nevyvstal důvod pro vyhlášení výběrového řízení, uvedla tisková mluvčí magistrátu Eva Barborková.

    Na svém pondělním zasedání projednají radní stanovisko a doporučení komise, včetně strategií plzeňských kulturních organizací a navržení jmenování ředitelů kulturních příspěvkových organizací na dobu neurčitou (v případě ředitele DJKT Martina Otavy pak jmenování s účinností od 1. září 2019).

    Jak podotýká Eva Barborková, ředitelé jsou na dobu neurčitou jmenováni i u o ostatních městských p. o. Zde kdysi původně vznikla disproporce mezi kulturními p. o. x „nekulturními“ p. o., uvedla mluvčí.


    Komentáře k článku: Plzeň nebude vypisovat výběrová řízení

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,