Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    Zemřela Doris Day

    Doris Day. Foto ABC News

    Doris Day

    3. 4. 1922 Cincinnati (Ohio, USA) – 13. 5. 2019 Carmel Valley (California, USA)

    Hollywoodská herečka a zpěvačka, jedna z největších hvězd stříbrného plátna padesátých a šedesátých let.

    Narodila se jako Doris Mary Anne von Kappelhoff v Cincinnati ve státě Ohio německým rodičům (babičky a dědečkové byli emigranti z Německa a Holandska) jako nejmladší ze tří dětí (starší bratři se jmenovali Richard a Paul). Přestože byli rodiče katolíci, brzy se rozvedli a sama Doris v dospělosti vstoupila ke křesťanské scientologické církvi.

    Ve třicátých letech chodila do taneční školy, a kdyby se nešťastnou náhodou vážně nezranila při automobilové nehodě, při níž si zlomila obě nohy, bývala by se z ní stala profesionální tanečnice. V době rekonvalescence jí ovšem matka zaplatila soukromé hodiny zpěvu, v němž se Doris osvědčila a už u něj zůstala. V sedmnácti jí místní kapela nabídla možnost s ní vystupovat a ona přijala umělecké jméno Day (Den). Brzy nato dostala možnost natáčet v rádiu a její první nahrávka s názvem Sentimentální cesta se stala hitem – ke konci Druhé světové války ve Státech dokonce vítala vojáky po demobilizaci a při návratu domů.

    Úspěšně našlápnutá hudební kariéra jí přinesla hlavní roli v hudebním filmu Romantika na volném moři (1948) studia Warner Brothers, ve kterém zazněla i skladba It’s Magic, díky níž byla Doris v roce 1952 zvolena nejpopulárnější filmovou a hudební osobností. Nadále pak točila především hudební filmy a muzikály jako Tea for Two (1950), Starlift On Moonlight Bay (1951) a jednu z nejslavnějších rolí ztvárnila ve filmu Calamity Jane (1953). Následovaly filmy Miluj mě nebo mě opusť (1955) nebo Young at Heart (1954) s Frankem Sinatrou a i v dalších filmech hrála vždy po boku velké mužské hvězdy, ať už to byl Cary Grant, Ronald Reagan, Kirk DouglasDavid Niven, James Stewart, Clark Gable nebo Jack Lemon. V roce 1956 pak v Hitchcockově filmu Muž, který věděl příliš mnoho zazpívala píseň Que Sera, Sera, která získala Oscara za nejlepší píseň.

    Vrchol kariéry zažila na konci padesátých let, kdy kromě natáčení romantických komedií a hudebních filmů nahrála přes třicet alb a koncertovala s nejslavnějšími big bandy své doby. Kromě pochvalných recenzí získala nominaci na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon, který podala po boku herce a dlouholetého přítele Rocka Hudsona ve filmu Noční rozhovor (1959). S ním hrála i ve dvou dalších filmech, například Lover Come Back (1961). Čeští diváci ji mohli vidět v komedii Později, miláčku! (1963), po níž následovaly ještě filmy jako Do Not Disturb (1965) či Loď se skleněným dnem (1966), v sedmdesátých letech však začala její filmová kariéra upadat. Pak již pracovala pouze v televizi, o které prohlásila, že je odkladištěm pro nežádané herce. V roce 1985 si založila vlastní talk show, v níž hostila své umělecké i soukromé přátele (Doris Day a její nejlepší přátelé) – v prvním díle například herce Rocka Hudsona, v té době už vyzáblého a postiženého AIDS. Přestože byl pořad úspěšný, po 26 dílech byl zrušen.

    Doris byla čtyřikrát vdaná. V sedmnácti si vzala trombonistu Al Jordena, s nímž měla syna Terryho, manželství však trvalo jen dva roky. O rok déle vydržela s druhým manželem, saxofonistou Georgem Weidlerem. Trvalejší vztah pak navázala s Martinem Melcherem, za nějž se provdala na své 27. narozeniny a který přijal Terryho za syna. Teprve čtvrtý manžel, Barry Comden, byl mimo show business, po pěti letech se však rozvedla i s ním. V roce 1983 se stala babičkou. Její syn Terry se po neúspěšných pokusech o hereckou či pěveckou kariéru stal zaměstnancem Columbia Records, kde se podílel na výrobě některých nahrávek The Beach Boys a The Byrds. V roce 2004 však po dlouhé nemoci rakovinou kůže ve věku 62 let zemřel.

    Doris Day v témže roce obdržela prezidentskou medaili svobody, odmítla se však zúčastnit slavnostního předávání, protože měla strach z létání. Je také majitelkou Golden Globe Cecil B. DeMille Award za celoživotní práci a úspěch z roku 1989. Herečka byla známá také prací pro charitu – byla předsedkyní své vlastní společnosti pro ochranu zvířat, především ohrožených druhů: Doris Day Animal Foundation. V roce 2006 se stáhla do ústraní, v roce 2011 však ještě nahrála album My Heart, které se v Británii dostalo do první desítky hitparády.

    Zemřela na zápal plic, o úmrtí informovala agentura AP.

    • Autor:
    • Publikováno: 14. května 2019

    Komentáře k článku: Zemřela Doris Day

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,