Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly Zprávy

    Hronov patří divadlu

    jiraskuv-hronov-2013-logoLetošní, 83. ročník Jiráskova Hronova – festivalu amatérského divadla (celostátní mezidruhové přehlídky amatérského divadla se zahraniční účastí) – proběhne ve dnech 2.–10. 8. 2013.

    Divákům v hlavním programu nabídne 36 inscenací, které se budou hrát v 82 představeních. Na hronovských jevištích budou k vidění inscenace činoherního, experimentujícího, studentského a loutkového divadla, chybět nebude ani divadlo poezie či divadlo hudební. Hlavní program se skládá z nejúspěšnějších inscenací vzešlých z celostátních přehlídek, jejichž většině předcházely přehlídky krajské. Tuto část programu pak obohacuje tzv. doplňkový program, v rámci kterého budou diváci moci navštívit dalších 8 inscenací, koncerty čí výstavy. Součástí doprovodného programu je i host Jiráskova Hronova – Divadlo Športniki s inscenací Back to Bullerbyn.

    Kromě tuzemských souborů se představí i dva zahraniční. Z Finska přijede divadelní soubor Tampereen ylioppilasteatteri s inscenací Presidentittäret (Prezidentky). Současnou slovenskou tvorbu představí Divadlo Commedia Poprad, to zahraje inscenaci Neprebudený.

    Jiráskův Hronov není jen vrcholovou přehlídkou toho nejkvalitnějšího a nejinspirativnějšího, co se v amatérském divadle za uplynulou sezónu urodilo, ale je také svého druhu největší vzdělávací institucí. Letos bylo v rámci Jiráskova Hronova vypsáno 15 tematických seminářů a dílen, do kterých se přihlásilo přes 280 seminaristů. Denně bude probíhat tzv. problémový club – veřejné diskusní fórum, jenž reflektuje hronovské inscenace a zaobírá se různými aspekty současné tvorby. Další příležitostí k diskusi o inscenacích je večerní diskusní klub s atraktivními hosty. Stejně jako v minulých letech očekáváme příjezd tisícovky přímých účastníků včetně seminaristů a dalších zhruba 900 návštěvníků.

    Lektory vzdělávací části jsou přední divadelní odborníci, praktici i teoretici. Seminář zaměřený na metodu Jacques Lecoq povede Vendula Burger, seminář s názvem Dramatická situace Milan Schejbal, seminář Improvizačních dovedností Jana Machalíková. Nejrychleji zaplněnými dílnami byly seminář Nonverbální komunikace vedený dramatičkou Danielou Fischerovou, seminář Herecká tvorba Hany Frankové a seminář Evy Spoustové zaměřený na jevištní řeč. V problémovém clubu se představí Alena Zemančíková, Martina Schlegelová, Aleš Bergman, Petr Christov a Jan Šotkovský.

    Více informací naleznete zde.


    Komentáře k článku: Hronov patří divadlu

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,