Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Ohlasy: AD O nepohodlném Bajcúrovi, DN 14/2016

    Nestává se často, aby byla recenze rozhlasového pořadu uvedena ještě před jeho odvysíláním, zejména při vědomí faktu, že nahrávka podléhá právům duševního vlastnictví. Leč stalo se, neznámým způsobem se dostala do rukou recenzenta a Divadelní noviny recenzi otiskly. Z určitého – marketingového – úhlu pohledu je vlastně potěšující, že se dílu dostalo takové pozornosti ještě před jeho uvedením a že hodnocení jeho uměleckého záměru a rozhlasové podoby je velmi pozitivní. Pochybnosti o schopnosti či ochotě Českého rozhlasu postavit se za své „sebevědomé dílo s jasným názorem“, uvedené v posledním odstavci recenze, je však třeba rozptýlit. Rozhlasu odvaha k vysílání pohádky O chytrém, ale prolhaném zloději Bajcúrovi rozhodně nechybí, samozřejmě ji odvysílá, a má dokonce v úmyslu věnovat tomuto projektu zvláštní pozornost. Romská pohádka, jež je – jak ostatně upozornil i pisatel článku – více sledem anekdot z romského života než klasickou pohádkou pro děti, které zřejmě budou mít potřebu nechat si leccos dovysvětlit dospělými a jež se dotýká velmi citlivé problematiky, po odvysílání pravděpodobně vyvolá diskusi ohledně tématu samotného i jeho uměleckého zpracování. Alespoň na některé možné otázky se bezprostředně po uvedení pokusíme odpovědět sami: pohádku nabídneme na kulturní stanici ČRo Vltava, a to 5. listopadu, na nějž připadá Mezinárodní den romského jazyka. Romské problematice v tento den věnujeme celé vydání Víkendové přílohy (8.00–11.30!), jednoho z posluchačsky nejúspěšnějších pořadů stanice. Hosty vysílání budou romisté i Romové, uvedeme několik pořadů nahlížejících z různých stran tuto pozoruhodnou kulturu a integrální součástí bude právě i pohádka o Bajcúrovi, k níž se bude vázat debata přítomných odborníků i tvůrců. Onen „silný potenciál“ věru pod stůl nespadne.

    Srdečně tedy zvu k poslechu, ke vstupu do debat, a věřím, že poznámky o bezradnosti Českého rozhlasu v romské otázce, dokonce zpochybnění naplňování „jedné z jeho základních funkcí“ (míněno „podstupovat rizika veřejného svobodného myšlení“), jsou tímto zcela bezpředmětné.

    Eva Hazdrová Kopecká ředitelka Programu ČRo

    • Autor:
    • Publikováno: 6. října 2016

    Komentáře k článku: Ohlasy: AD O nepohodlném Bajcúrovi, DN 14/2016

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,