Divadelní noviny Aktuální vydání 13/2019

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

13/2019

ročník 28
25. 6.–2. 9. 2019
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • Hledat
  • Facebook Divadelních novin

    Zemřel Karel Růžička

    FOTO PETR VIDOMUS

    FOTO PETR VIDOMUS

    Karel Růžička

    2. 6. 1940 Praha – 26. 9. 2016

    Klavírista, jazzový hudebník, hudební skladatel a pedagog.

    Hru na klavír a na bicí nástroje vystudoval na pražské konzervatoři. Po vojně působil čtyři sezony v orchestru Divadla Semafor pod vedením Ferdinanda Havlíka, v sedmdesátých letech hrál v souboru Luďka Hulana, později byl sólistou Jazzového orchestru Československého rozhlasu a v sedmdesátých letech hrál v souborech Jazz Celula Laca Decziho a SHQ Karla Velebného. Vedle svých stálých angažmá hostoval na nahrávkách i koncertech s Jiřím Stivínem, Rudolfem Roklem či Orchestrem Gustava Broma.

    FOTO archiv

    FOTO archiv

    Jako autor je podepsaný například pod skladbami Medové koláčky, Riff, Jízda starým veteránem nebo Celebration Blues. K jeho stěžejním nahrávkám ze 70. let patří LP s tentetem, na němž účinkovali kytarista Rudolf Dašek či flétnista Jiří Stivín, nebo album Jazzové nebajky, jejž natočil se skupinou SHQ Karla Velebného. Tato deska bývá v anketách označována za jednu z nejlepších českých jazzových nahrávek druhé poloviny 20. století.

    Jeho pravděpodobně nejznámějším dílem zůstává jazzová mše nazvaná Celebration Jazz Mass pro smíšený sbor, orchestr a sopránové sólo. Premiéru měla na pražském Mezinárodním jazzovém festivalu roku 1991 v kostele Nejsvětějšího srdce Páně, kde sólový part zpívala americká sopranistka Diane Boldenová-Taylorová. Rozhlasová nahrávka na CD vyšla tři roky nato. Mše se později dočkala uvedení v americkém Washingtonu či na festivalu Pražské jaro, Růžička na ni roku 1996 volně navázal skladbou Te Deum pro smíšený sbor a orchestr či v roce 2000 svým Magnificat pro sbor, symfonický orchestr a soprán.

    U klavíru během provedení své Celebration Jazz Mass v roce 2011. FOTO archiv

    U klavíru během provedení své Celebration Jazz Mass v roce 2011. FOTO archiv

    Jednalo se i o uznávaného hudebního skladatele a pedagoga, který vyučoval skladbu a hru na klavír na Konzervatoři Jaroslava Ježka a na Akademii múzických umění v Praze. Byl ředitelem Letní jazzové dílny Karla Velebného ve Frýdlantě. Jako skladatel působil i v oblasti vážné hudby, komponoval vokální hudbu, komorní hudbu i skladby symfonické. K jeho stěžejním nahrávkám ze 70. let patří LP s tentetem, na němž účinkovali kytarista Rudolf Dašek či flétnista Jiří Stivín, nebo album Jazzové nebajky, jejž natočil se skupinou SHQ Karla Velebného. Tato deska bývá v anketách označována za jednu z nejlepších českých jazzových nahrávek druhé poloviny 20. století.

    ruzicka-karel_a_karel_logo

    V hudbě pokračuje i jeho syn. Karel Růžička mladší se rovněž věnuje jazzu a od roku 1994 žije a působí v New Yorku. Při svých častých návštěvách Prahy s otcem vystupoval. Společně v devadesátých letech v kvintetu vydali studiové album Flight či roku 2010 koncertní záznam jen v duu z festivalu Za poklady Broumovska nazvaný Jazzový dialog dvou generací.

    O jeho smrti informoval včera Český rozhlas, v jehož někdejším jazzovém orchestru Růžička působil jako sólista.

    ///

    Diskografie:

    1968 Jazzové piano (Supraphon)
    1972 Karel Růžička +9 (Panton)
    1973 Jazzové nebajky (Panton)
    1978 Klávesová konkláva (Supraphon)
    1979 Ozvěny (Supraphon)
    1981 Zahrada radosti (Panton)
    1991 Fata Morgana (Arta)
    1993 Going Home (Arta)
    1994 Celebration Jazz Mass (Supraphon)
    1995 Con Alma (P&J Music)
    1995 Flight (Melantrich)
    1995 Nikdy nejsi sám (Český rozhlas)
    2001 Pierrot (Arta)
    2008 Cesty – Ways (Český rozhlas)
    2008 Soul Serenade (Kummer-Ruzicka)
    2010 Jazz na Hradě (Multisonic)
    2010 Live (Český rozhlas)
    2010 Along Came Benny (Arta)

    ///

    Ocenění:

    1976-9 Concours International de Compositions de Themes de Jazz Monaco
    1989 Cena Ministra kultury
    1993 Česká Grammy
    1993 Česká jazzová společnost (album roku)
    2000 Cena Gustava Broma

    • Autor:
    • Publikováno: 28. září 2016

    Komentáře k článku: Zemřel Karel Růžička

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,