Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Kontext Zprávy

    Corpo Gourmet

    Kulinářský zážitek propojený s jedinečnou atmosférou, uměním a kulturou, který naplní chuťové i smyslové pohárky až po okraj. To je Corpo Gourmet Anthropophagy. Unikátní mezinárodní projekt, na kterém pracují mistři svých oborů – šéfkuchaři, choreografové, herci, tanečníci, režiséři… Autor ojedinělého konceptu Omar Carrum jej uvedl již v mnoha zemích světa a nyní připravuje spolu s choreografkou Lenkou Vagnerovou a tanečníky jejího tanečního souboru novou inscenaci, kterou představí 30. dubna v pražské restauraci Červený Jelen. Součástí budou speciální delikatesy zdejšího šéfkuchaře Marka Fichtnera. Premiéra se uskuteční 30. 4. 2023 v restauraci Červený Jelen.

    Foto: archiv projektu

    Tvůrci připravují v rámci Corpo Gourmet Anthropophagy 10 scén a k nim vždy jednu delikatesu. Každý návštěvník si vybere 4 scény a tím pádem tedy 4 delikatesy k ochutnání.

    Mezinárodní projekt Corpo Gourmet Anthropophagy je projektem kulturní, tvůrčí a umělecké výměny souborů Lenka Vagnerová & Company z České republiky a Alquimia Escénica z Mexika. Stojí na scénáři konceptu, který vymyslel a úspěšně uvedl jeho tvůrce Omar Carrum na mnoha místech v Mexiku, Brazílii, Panamě a Kolumbii, a nyní bude představený divákům také v Praze. Interaktivní inscenace odehrávající se v překrásných prostorách restaurace Červený Jelen v sobě mísí společenský, umělecký a kulinářský zážitek ve formě fyzického divadla a gastronomie. Je otevřená širokému spektru publika vyhledávajícího nevšední kulturně-společenské události. Jde o koncept, v němž dostane návštěvník restaurace mistrovský kulinářský pokrm v prostředí, které tanečně, hudebně i výtvarně před jeho očima i kolem něj ožije, říká Lenka Vagnerová.

    S Omarem Carrumem již na projektu Corpo Gourmet spolupracovalo 11 světových choreografů, 93 umělců a 6 renomovaných kuchařů. Každá inscenace má originální režii, choreografii i témata, snoubená vždy s daným prostředím a místem, ve kterém se uvádí. Pražská edice Corpo Gourmet bude kulinářským, scénickým a architektonickým požitkem. Spolupráce, která vznikla se souborem Lenky Vagnerové a restaurací Červený Jelen, slibuje jedinečný zážitek. Pražská edice bude speciální díky kombinaci několika ingrediencí: Scénickým lahůdkám, které režírují Lenka a Omar, kreativním metaforám ochuceným fyzickými projevy a poetičností performerů z České republiky i ze světa, skvělému menu šéfkuchaře Marka Fichtnera, úchvatnému prostředí restaurace Červený Jelen… A hlavně díky divákům! Přijďte nasát naživo koncept Corpo Gourmet a užijte si jej všemi smysly, dodává Omar Carrum.

    Taneční divadlo Lenka Vagnerová & Company bylo založeno v roce 2012 choreografkou a režisérkou Lenkou Vagnerovou. Soubor každoročně vytváří nové progresivní autorské inscenace, které v sobě nesou prvky tanečního, fyzického, loutkového i činoherního divadla. Svojí aktivitou se podílí na systematickém rozvoji žánru tanečního divadla na domácích i světových scénách. Za dobu svého fungování získal soubor se svými představeními řadu významných ocenění a nominací jak v ČR, tak i v zahraničí, např.: Herald Angel Award / Edinburgh Fringe Festival, The Best Dance Performance / Singapore Fringe Festival, 2x Cena Divadelních novin, Cena města Plzně / Festival Skupova Plzeň, Taneční inscenace roku, Cena diváka, Tanečnice roku / Festival Česká taneční platforma, Total Theatre Award Nomination / Edinburgh Fringe Festival, 7 nominací na Cenu Thálie atd. Lenka Vagnerová & Company je rezidenčním souborem Městských divadel pražských a pátou sezonu uvádí své inscenace v divadle Komedie a divadle ABC. Také spolupracuje se souborem Laterna Magika na představení Poe, které je uváděno na Nové scéně Národního divadla.

    Tanečník, učitel, choreograf a tvůrce. Do DELFOS danza contemporanea se připojil jako zakládající člen a působil v něm v letech 1993–2017. Dvakrát získal Národní taneční cenu jako performer a choreograf a sedm grantů od FONCA (Národní a Státní fondy kultury a umění v Mexiku). V roce 2009 se stal prvním mexickým choreografem, který získal stipendium GUGGENHEIM, v roce 2014 se stal členem SNCA (National System of Arts Creators). V letech 2018 až 2020 získal grant jako tvůrce/interpret s trajektorií od FONCA, jde o velmi významné uznání pro umělce v Mexiku. Jeho krátký film Pátá stěna, který režíroval společně s Dutch Rall, byl vybrán v Krátkém filmovém koutku v CANNES (2013) a Agite y Sirva (2014). Omar Carrum je také od roku 2010 členem fakulty Bates Dance Festival.

    Restaurace Červený Jelen vznikla v roce 2019 podle projektu architekta Stanislava Fialy v prostorech bývalé Anglicko-československé banky navržené českým architektem Josefem Gočárem. Nachází se v pražské Hybernské ulici v barokním Swéerts-Sporckově paláci, jehož původním majitelem byl hrabě Špork, zakladatel českého myslivectví, řádu sv. Huberta a donátor umění. K jeho zálibě v myslivectví odkazuje nejen název restaurace, ale také sochy létajících červených jelenů z dílny českého sochaře Michala Gabriela.

    Restaurace Červený Jelen propojuje krásnou gočárovskou „modernisticko-funkcionalisticko-kubistickou“ achitekturu, vřelý a pohostinný servis, kvalitní výběr nápojů a moderní pojetí gastronomie založené na citlivém mixu kvalitního grilovaného masa, zeleniny a à la carte jídel od týmu pracujícího pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera.

    • Autor:
    • Publikováno: 17. dubna 2023

    Komentáře k článku: Corpo Gourmet

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,