Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Divadlo Lampion Kladno

    Kladenské Divadlo Lampion vzniklo na konci čtyřicátých let minulého století jako pobočka Ústředního loutkového divadla. Původně ochotnický spolek se v roce 1950 zprofesionalizoval a o rok později získal sál v domě č. 4 na náměstí Revoluce (nyní náměstí Starosty Pavla), kde sídlí dodnes. Podle kladenských legend a pověstí byl v domě původně nevěstinec, s příchodem Divadla Lampion se stal místem, kde múzy obšťastňují dětské diváky. Lampionem prošly významné osobnosti českého loutkového divadla jako Markéta Schartová, Alois Tománek nebo Karel Makonj. Poslední velkou rekonstrukcí budova divadla prošla v roce 2009.

    Produkční Lampionu Julie Válková vysvětluje, že v současnosti je takřka nezbytností nabízet malým divákům, kromě samotných představení, i jiné aktivity, aby divadlo přijali „za své“ a rádi se do něj vraceli: Pořádáme samozřejmě komentované prohlídky a organizujeme příměstské tábory, kde děti učíme pracovat s loutkami, probouzíme jejich výtvarné vnímání.

    Ve své historii Lampion střídal institucionální samostatnost se spojením s „velkým“ Městským divadlem. Obě scény jsou opět propojené od roku 2006 a záhy po tomto prolnutí Lampion prošel velkým zátěžovým testem. Budova Městského divadla byla po roce 2000 v havarijním stavu a vědělo se, že zásadní oprava je nevyhnutelná. Přistoupilo se k ní v roce 2012 a divadlo personálně i umělecky našlo zázemí právě v Lampionu. Původně plánovaná roční odstávka se nakonec protáhla na dlouhá čtyři léta. Firma, která vyhrála konkurs na rekonstrukci Městského divadla, totiž zkrachovala, dva roky do „rozbourané“ budovy pršelo a nic se nedělo. Nakonec se podařilo najít náhradní firmu, která rekonstrukci dokončila během jednoho roku, a v roce 2016 se soubor Městského divadla vrátil do své domoviny. Čtyřleté období oprav samozřejmě nebylo jednoduché. Divadlo Lampion je menší scénou než Městské divadlo (Lampion má kapacitu 186 míst, velký sál Městského divadla až 320), návštěvnost divadla se tak poměrně snížila. Nemluvě o logistických trablech.

    Divadlo Lampion Kladno Foto Jaro Dufek

    Dětský klub Foto Jaro Dufek

    Kabina techniků Foto Jaro Dufek

    Pohled na skladiště kulis ze střechy divadla Foto Jaro Dufek


    Komentáře k článku: Divadlo Lampion Kladno

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,