Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Profese scénograf

    V Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích byla 28. listopadu 2018 otevřena výstava Profese scénograf – proměny scénické výpravy ve sbírkách Národního muzea, která seznamuje nejširší veřejnost s bohatou a atraktivní sbírkou scénografie. Představuje ji jako umění a řemeslo, které je na našem území přítomné již od baroka, což dokládají nejstarší vystavené exponáty (G. Galli-Bibiena, J. Platzer). Širší časový horizont výběru přitom umožňuje ukázat scénografii v jejích historických fázích a proměnách, doložit stylové posuny a programové odlišnosti dobových směrů (zejména pak moderních -ismů) i jednotlivých autorů, případně naznačit jejich estetické a názorové konfrontace.

    Vrcholnou podobu kukátkového jeviště a typové dekorace dokládá maketa scény antického města od Angela Quaglia (1829–1890), jenž působil jako jevištní výtvarník v osmdesátých letech 19. století v Praze. V této časové souvislosti se našlo na výstavě také místo pro Josefa Haisse, dekoratéra Prozatímního divadla. Návrhy scény k inscenaci Othella (1908) připomínají spolupráci jevištního výtvarníka Karla Štapfera s režisérem Jaroslavem Kvapilem. Moderní výtvarné tendence, od symbolismu a expresionismu po syntetický kubismus a konstruktivismus, představuje výběr ukázek z díla Josefa Čapka, Bedřicha Feuersteina, Vlastislava Hofmana, Františka Muziky, Václava Špály, Aloise Wachsmana a Františka Zelenky, předních českých malířů a výtvarníků, kteří spolupracovali s velkými scénami, jako byly například Národní divadlo v Praze, Městské divadlo na Královských Vinohradech, Zemské divadlo v Brně nebo Slovenské národné divadlo v Bratislavě, ale rovněž s malými avantgardními divadly. Syntetizující tendence druhé poloviny 20. století zastupují František Tröster a Josef Svoboda. Mladší generaci, která od šedesátých let minulého století razila programovou cestu odklonem od zdobivé výtvarnosti, iluzivnosti a popisnosti k tzv. akční scénografii, pak na výstavě Profese scénograf dokládají ukázky z díla Jaroslava Maliny a Jana Vančury. Jako příklad postmoderního mixu hravých postupů uzavírá výběr maketa jedné ze scén architekta Daniela Dvořáka z nedávné doby.

    Výstava bude k vidění do 16. dubna 2019 v Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích.


    Komentáře k článku: Profese scénograf

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,